Dodik: Dat ćemo podršku izjavi, ali tražimo preciziranje nadležnosti

Izvor: Cafe.ba, 16.Jan.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Dat ćemo podršku izjavi, ali tražimo preciziranje nadležnosti

- Izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH, mora se jasno naznačiti, poštivati nadležnosti. Izjava treba da se doraditi, odnosno da se ustavni poredak u BiH navede kao osnova suvereniteta, Dejtonski mirovni sporazum kao osnova odnosa u BiH, te da se jasno precizira po svakom pitanju da nema nikakve sumnje o mogućem tranfseru nadležnosti, istakao je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS

SARAJEVO (AA) >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << - Republika Srpska je već ranije dala podršku incijativi lidera političkih stranaka u BiH, ali traži pojašnjenje te preciziranje nadležnosti, pojasnio je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka lidera političkih stranaka i članova Predsjedništva BiH sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Philipom Hammondom i ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeierom, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, izjava koju trebaju potpisati lideri političkih stranaka u BiH mora se "doraditi".

"Mi smo ranije dali saglasnot i podržali incijativu. Mislim da je nekim nekonkretnim tumačenjem u BiH se stvar zakomplikovana. Razjasnili smo, izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH, mora se jasno naznačiti, poštivati nadležnosti. Izjava treba da se doraditi, odnosno da se ustavni poredak u BiH navede kao osnova suvereniteta, Dejtonski mirovni sporazum kao osnova odnosa u BiH, te da se jasno precizira po svakom pitanju da nema nikakve sumnje o mogućem tranfseru nadležnosti. Treba da se naznači način kako će se raditi dalje", kazao je Dodik.

Ukoliko se navedena pitanja riješe i koriguju, kako je kazao Dodik, bh. entitet Republika Srpska bit će podrška navedenoj izjavi.

"Treba da piše da se u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, da se u svakoj tački gdje se poziva na bilo koje pitanje navede čija je to odgovornost: entiteti, kantoni, distrikt, da se jasno naznači odgovornost Republike Srpske i Federacije BiH", kazao je Dodik.

Kada je riječ o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Dodik je kazao kako je potrebno da se preuzmu već ranije dogovorene obaveze iz Brisela kroz izjavu koja je potpisana u šestom mjesecu prošle godine.

"I to mora da bude tu, a ne da ispadne kako mi idemo na novi početak sada Sejdić-Finci i nikada ne završimo. Rekli su nam večeras, nakon izjave radi se implementacija o reformama, donosi se mehanizam koordinacija, EU poziva BiH da aplicira za članstvo i kada završimo sve da imamo status kandidata, to je sva priča. Kako sam čuo večeras, ukoliko napišu za tri dana i dostave nama da vidimo da li je to uredu, nije problem, što se naš tiče. Da li će drugi htjeti ostati u tome, to ne znam", kazao je Dodik.

Ministri Steinmeier i Hammond danas su boravili u posjeti Bosni i Hercegovini povodom inicijative koju su njihove zemlje pokrenule u novembru prošle godine, a koja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Evropskoj uniji.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Dodik: Izjava Predsjedništva BiH mora da poštuje ustavni poredak

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2015

SARAJEVO - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio da predstavnici vlasti RS traže da izjava Predsjedništva BiH mora da poštuje ustavni poredak u BiH i da se u njoj mora jasno naznačiti šta su čije nadležnosti...Dodaje da ona ne može biti bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.