Dodik: Bosnom vladaju strani ambasadori

Izvor: S media, 07.Apr.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Bosnom vladaju strani ambasadori

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da tajne depeše "Vikiliksa" nisu otkrile ništa novo u BiH i dodao da ambasadori u ovom regionu vode svoju politiku i da za izveštaje, umesto činjenica, koriste svoje lične impresije.

On je rekao da je u BiH na sceni "ambasadokratija" i da su loši momci svi koji se drznu da se tome suprotstave.

"Ako još ne pristajete da ispunjavate njihove zahteve koji su često, što se vidi i iz depeša, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << antidejtonski onda je najlakše da vas okvalifikuju kao pretnju miru i stabilnosti", rekao je Dodik Tanjugu, reagujući na objavljene depeše "Vikiliksa", u kojima je označen kao pretnja stabilnosti BiH i regionu.

Predsednik RS ističe da depeše Stejtu departmentu koje je slao ambasador Čarls Ingliš ukazuju na još jedan fenomen kada su u pitanju zemlje tzv. zapadnog Balkana, a to je da "ambasadori u našem regionu vode svoju politiku i da u izveštaje umesto činjenica koriste isključivo svoje lične impresije".

"Sadržaj depeša koje objavljuje 'Vikiliks' otkriva i antidejtonske težnje američkog ambasadora koji je očito bio u službi onih u BiH koji su želeli i danas žele da razvlaste RS, sve pod izgovorom stvaranja funkcionalne države", rekao je Dodik.

Vikiliks: Dodik pretnja za stabilnost

Dodik: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Dodik: Izolacija Srpske neće proći

Predsednik RS navodi da Ingliš konstatacijom u depeši - "nismo toliko sigurni da li su Evropljani spremni da rukovode Bosnom posle OHR", potpuno neskriveno pokazuje težnju pojednih država da rukovode BiH kako se otvoreno izrazio američki ambasador.

"Taj isti ambasador (Ingliš) je doveo u zabludu zamenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga, pozivajući ga prošle godine u Butmir, kod Sarajeva, uz obećanje da je sve dogovoreno i da će BiH dobiti novi ustav i da je potrebno samo da se on pojavi", naveo je Dodik.

Stajnberg je, prema rečima Dodika, nakon pola sata u Butmiru shvatio da je prevaren, a poznato je da je tada Inglišu pozlilo.

"Dobro je što preko 'Vikiliksa' dobijamo potvrdu za većinu stvari koje smo znali, a da i nismo čitali njihove depeše. Ukoliko se odlučimo da pišemo o njima, njihovim ponašanjima, stavovima i navikama, bojim se da će naše štivo biti čitanije, a oni daleko lošiji momci nego što smo mi u njihovim depešama", rekao je Dodik.

"Do tada Republika Srpska ostaje privržena doslednom poštovanju Dejtonskom sporazuma, kojim joj je garantovana autonomija i snažno će se zalagati za očuvanje mira i stabilnosti kako u BiH tako i u regionu", poručio je predsednik RS.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.