Dodik: Bosić politički diletant s izdajničkim kapacitetima

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Bosić politički diletant s izdajničkim kapacitetima

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da lider SDS Mladen Bosić svakodnevno pokazuje nesuvislim izjavama da je „duboko isfrustrirani politički diletant“.

Kako kaže, Bosić ne nažalost diletant sa velikim izdajničkim kapacitetima kada je o RS reč, prenosi "Blic".

“Bosić je političku nepismenost pokazao po ko zna koji put i komentarišući potpisani mehanizam koordinacije u Istočnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sarajevu, koji je spasio Republiku Srpsku od traljavog mehanizma koordinacije koji je takozvani Savez za promene podržao u januaru, kada ga je Savet ministara BiH usvojio”, istakao je Dodik.

Tim rečima predsednik RS je prokomentarisao izjavu Bosića da je još jedna manipulacija Dodikova tvrdnja da je na sastanku s predsednikom SDA Bakirom Izetbegovićem spasio Srpsku od „traljavog“ mehanizma koordinacije.

Predsednik Srpske naveo je da je na sastanku u Istočnom Sarajevu u prvom planu bila borba za interese Republike Srpske, a ne nečije izbijanje u prvi plan i izvlačenje iz tobožnje političke izolacije, „kako to politički simultant Bosić diletantski pokušava poturiti javnosti“:

“Da ima gram političke korektnosti i poštenja i da je uporedio ono što sam ja uspeo dogovoriti u Istočnom Sarajevu i ono što su oni podržali u januaru, video bi da moj potpis stoji ispod dokumenta koji sprečava preglasavnje Republike Srpske”.

“Njime se uvodi pozicija ovlašćenog predstavnika, što znači da samo onaj ko je odobren na sednici Vlade može u ime Republike Srpske, uz pisanu saglasnost, da glasa u telima mehanizma koordinacije i ukoliko on nije prisutan nema kvoruma, niti ima valjane odluke”, izjavio je Dodik.

Prema Dodikovim rečima, takozvani Savez za promene je u januaru podržao, između ostalog, da se odluke Kolegijuma za evropske integracije donose konsenzusom prisutnih članova Kolegijuma koji glasaju u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima, što govori o tome da, ako neko nije prisutan, iz RS, oni mogu da odlučuju o pitanjima za šta je isključivo nadležna RS.

“Tu je bio ključni problem te odluke Saveta ministara BiH o mehanizmu koordinacije iz januara, gde su Bosić i njegova ekipa glasali za akt koji je očigledno na štetu Republike Srpske, sa čime su i sami bili upoznati, a što smo ja i premier Srpske, Željka Cvijanović morali da popravljamo”, istakao je Dodik.

On je rekao da su se izborili i da predsedavajući Kolegijuma za evropske integracije mora imati prethodnu saglasnost zamenika, odnosno da će premijer RS dati saglasnost za održavanje ili neodržavanje sastanaka i tako dalje.

Prema Dodikovim rečima, napravljeno je nekoliko kapitalnih važnih razlika u odnosu na ono što je u januaru usvojio Savet ministara BiH, uz podršku takozvanog Saveza za promene, i to je bio maksimum koji se mogao obezbediti na sastanku u Istočnom Sarajevu u korist Republike Srpske.

“U nedostatku politike koja bi bila konzistentna i u interesu RS, izgubivši u potpunosti političku ravnotežu, Bosić se zato pretvorio u nesrećnog tračera koji već dve godine bezuspešno pokušava na svaki način da kriminalizuje vlast u RS, uprkos tome što je sud njegove konstrukcije i klevete na moj račun proglasio nerelevantnim i što je za takav pokušaj i novčano kažnjen”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je odlučio da će, čim novac po presudi stigne na njegov račun, pola dati u humanitarne svrhe, a drugom polovinom će „finansirati feštu na koju će pozvati i Bosića da se odmori od obmana i blefiranja javnosti“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.