Dodik: Biti predsjednik Srpske je čast i obaveza

Izvor: Cafe.ba, 24.Nov.2014, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Biti predsjednik Srpske je čast i obaveza

BANJALUKA - Biti predsjednik Republike Srpske nije privilegija, već prvenstveno velika čast i obaveza da se služi svom narodu, rekao je danas predsjednik RS Milorad Dodik u inauguracionom govoru u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Kada sam prije četiri godine, sa ovog istog mjesta, počeo obraćanje kao predsjednik Republike Srpske, učinio sam to sa osjećanjem posebne odgovornosti za ukazano povjerenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i rješenosti da to povjerenje opravdam.

Danas, nakon četiri godine obraćam vam se sa još većom odgovornošću, ali ovoga puta i sa velikim zadovoljstvom, jer me ponovni izbor od mog naroda uvjerio da povjerenje, ukazano prije četiri godine, nisam iznevjerio", istakao je Dodik.

On je naglasio da sa posebnim osjećanjem i s punom odgovornošću danas može da kaže da je kao predsjednik Republike Srpske izvršio osnovni zadatak o kojem je govorio i prije četiri godine - odbranjen je ustavni kapacitet i nadležnosti koje je imala i ima Republika Srpska.

Dodik je inauguracionom govoru u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da je Srpska u protekle četiri godine očuvala svoju autonomiju i ojačala institucije i da je danas nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, a na međunarodnom planu prepoznata i uvažena.

"To nije bilo lako postići, ali preuzimajući funkciju predsjednika Republike Srpske i prije četiri godine znao sam da će Srpska i mi koji smo preuzeli odgovornost za nju biti izloženi brojnim iskušenjima i izazovima.

Nisam se ni tada žalio što će to biti težak posao, ne žalim ni danas. Znao sam i tada, kao što znam i sada, da biti predsjednik Republike Srpske nije privilegija, već prvenstveno velika čast i obaveza da se služi svom narodu", naglasio je Dodik.

On je rekao da su ustavne nadležnosti Republike Srpske, koje su očuvane proteklih godina, i neprestani pritisci, kako spolja, tako i iznutra da se to promijeni, jedine činjenice koje su ostale iste, a da po svim drugim parametrima Republika Srpska 2014. ne izgleda kao Republika Srpska 2010. godine.

"Stotine infrastrukturnih projekata je realizovano u Republici Srpskoj u protekle četiri godine - od škola, studentskih i đačkih domova, bolnica, domova zdravlja, puteva, tunela, vijadukta, mostova, do velikih energetskih projekata koji su u fazi realizacije.

Republika Srpska je danas uređenije, ljepše i prosperitetnije mjesto za život svih njenih građana, što je i osnovni zadatak svake politike i odgovornih političara", dodao je Dodik.

On je naglasio da svjetsku i ekonomsku krizu nije proizvela dosadašnja vlast.

"Ali kao mala republika sa slabašnom ekonomijom platili smo cijenu te krize. Međutim, posljedice te krize, zahvaljujući odgovornom upravljanju, nisu tako strašne kako to možemo vidjeti u zemljama i okruženja", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su protekli period obilježili tragični i tužni događaji, poput majskih poplava.

"Poplave su pogodile veliki dio našeg naroda, ali i to iskušenje zajedno, solidarno, još prevazilazimo, i dajem vam riječ da ćemo to uspješno prevazići. Štete, što direktne, što indirektne, osjećaćemo još dugo, ali ako i na tom poslu budemo zajedno, kako smo bili tih kritičnih dana, osim ljudskih života, koji su nenadoknadivi, sve ćemo nadoknaditi", istakao je Dodik.

On je naglasio da su Republika Srpska i njen narod skupo platiti svoje postojanje i ostajanje na ovom prostoru da bi bilo ko sebi dao komoditet da proglasi neuspjeh na bilo kom, pa i na tom polju.

"Preuzimajući funkciju predsjednika Republike prije četiri godine rekao sam pred ovim visokim domom da su pred nama godine velikih izazova, koji će tražiti iste takve odgovore.

Danas mogu reći isto, jer i godine koje su pred nama neće biti manje izazovne, niti ćemo mi kao Republika i narod imati komfornu poziciju da na te izazove ne reagujemo brzo i efikasno. A to možemo samo ako znamo šta su naši nacionalni i državni interesi, i šta smo spremni za njih da žrtvujemo", rekao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da je upravo žrtva ono što će pokazati i stepen posvećenosti Republici Srpskoj.

"Kada to kažem, onda mislim da niko, počev od mene, pa do posljednjeg poslanika u ovom visokom domu, nema pravo da lični ili partijski interes stavi ispred osnovnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srpske, a oni su zapisani u našem Ustavu", rekao je Dodik.

On je naglasio da se varaju svi koji misle da mogu da zanemare ili zaobiđu tekst najvišeg pravnog akta ove zemlje, bilo zbog ličnih ili partijskih interesa, i da on kao predsjednik Srpske to neće dozvoliti.

"I prije Ustavnog suda, kao predsjednik Republike Srpske preduzeću sve Ustavom i zakonima mi dozvoljene mjere u zaštiti ustavnog poretka naše zemlje", poručio je Dodik.

On je zahvalio svima koji su 12. oktobra izašli na izbore i na demokratski način izabrali svoje predstavnike, čime su pokazali i sebi i svijetu da je ovo demokratsko i zrelo društvo, sposobno da vodi računa o svojoj državi i o svojoj budućnosti.

"Ne mogu, a da i ovom prilikom sa posebnom zahvalnošću i poštovanjem ne pomenem sve one koji su svoje živote ili dijelove tijela ugradili u Republiku Srpsku, trajno opredijeljen da njihova žrtva nikada ne smije biti umanjena. To neka bude zavjet i ovog saziva i svih budućih saziva naše Skupštine i ostalih institucija Republike Srpske", istakao je Dodik.

Zakletva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Srpske Josip Jerković i Ramiz Salkić položili su danas svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prije polaganja svečane zakletve, sertifikate Dodiku, Jerkoviću i Salkiću uručio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Svečanu zakletvu položili su i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Dodik: Biti predsjednik Srpske je čast i obaveza

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2014

BANJALUKA - Biti predsjednik Republike Srpske nije privilegija, već prvenstveno velika čast i obaveza da se služi svom narodu, rekao je danas predsjednik RS Milorad Dodik u inauguracionom govoru u Narodnoj skupštini RS..."Kada sam prije četiri godine, sa ovog istog mjesta, počeo obraćanje kao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.