Dodik: BiH nikada neće zaživjeti

Izvor: Cafe.ba, 13.Maj.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BiH nikada neće zaživjeti

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da BiH nikada neće zaživjeti i da će se raspasti kad-tad.

Predsjednik Republike Srpske je, povodom navoda bivšeg premijera Švedske Karla Bilta da ga "zabrinjava to što Dodik počinje da zagovara ideje o raspadanju države", rekao da je Bilt "promovisao priču o Dejtonskom mirovnom sporazumu i sklapanju nekakve države koja ni 20 godina od potpisivanja ovog sporazuma ne može da živi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba <<
"BiH može da se bazira na strahu od nekih velikih sila i da bude izabrana neka poslušna ekipa koja će nešto fingirati, ali narod ne živi ovu zemlju", rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

On je istakao da Republiku Srpsku Srbi doživljavaju kao svoju zemlju, a ne BiH.

"Ne možete nekoga na silu integrisati, a ni ja BiH ne doživljavam kao svoju zemlju. U našim gradovima Bošnjaci mogu da žive slobodno, a oni koji promovišu radikalni islam neka računaju na represiju", naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da Bilt ima neke zaostavštine u Sarajevu i da je čuo da je Dodik problem.

"On nije važan i uvijek će reći nešto da se dodvori Sarajevu. Sada mi je drago što je SNSD usvojio Deklaraciju kojom ne pozivamo na rat, nego na Povelju UN kojom je definisano da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja", naglasio je Dodik.

On je upitao zašto se neko boji referenduma o statusu Republike Srpske.

"Zašto se boje tog referenduma i otkuda im uvjerenje da bi svi glasali za samostalnu Republiku Srpsku? Boje se zato što bi 90 odsto građana glasalo za samostalnost Srpske i to će se jednog dana dogoditi", rekao je Dodik.

On je napomenuo da će 2017. godine biti procijenjen tempo vraćanja oduzetih nadležnosti i koristi koje Srpska ima od BiH.

"Na referendumu ćemo pitati građane da li žele da žive u nezavisnoj i samostalnoj Republici Srpskoj i ukoliko kažu - "da" mi ćemo donijeti odluku. Ako nas zbog toga NATO bude htio sve da uhapsi, neka to i uradi", istakao je Dodik.

On je dodao da nikada narod neće uvesti u bilo kakve sukobe i rat, te da će uvijek živjeti i raditi za Republiku Srpsku i u korist njenog naroda.

Bilt je ocijenio da se Dodik "igra vatrom" i naglasio da je uznemiren poslije saznanja da Dodik zagovara ideju o raspadu BiH. "Zabrinjava me to što Dodik počinje da zagovara ideje o raspadanju države", napisao je Bilt na "Tviteru".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Dodik: Zatražiću sjednicu Narodne skupštine o Krivičnom zakonu BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2015

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će zatražiti sjednicu Narodne skupštine Srpske o Krivičnom zakonu BiH i povlačenje ljudi iz institucija BiH koji rade protivno interesima Republike Srpske..."Vlada Republike Srpske, predsjednici Srpske i Narodne skupštine...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.