Dodik: BiH nesposobna da egzistira

Izvor: B92, 01.Sep.2012, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BiH nesposobna da egzistira

Banjaluka -- BiH svakodnevno pokazuje hroničnu nesposobnost da egzistira i da preživi kao zemlja, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On dodaje da više nije pitanje postoji li BiH, već je pitanje kako obezbediti da se, kako kaže, na miran način raziđemo.

"To je jedino i suštinsko pitanje ako neko hoće da bude racionalan. U suprotnom, možemo se ovako mrcvariti godinama i decenijama", naveo je Dodik.

On je rekao da je OHR davno trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ode iz BiH o čemu, kako je naglasio, govore i stavovi evropskih zemalja koje smatraju da je potrebno završiti s tim.

"Ovo je mučenje. Činjenica je da smo mi ovde žrtve nekih centara moći koji pokušavaju da dokažu nedokazivo - da se BiH može održati, što je nemoguće. Savet ministara BiH teško funkcioniše, parlament je nesposoban da odlučuje, ne poštuje se Dejtonski sporazum, nema volje da se prihvati njegova realnost i ovaj međunarodni ugovor krši se poslednjih 15 godina na principu navodnog jačanja BiH", naveo je Dodik.

On je poručio da BiH nije funkcionalna, niti to može da bude.

Govoreći o promeni Ustava BiH, Dodik je novinarima u Bijeljini rekao da je za promenu Ustava, radi sprovođenja odluke Evropskog suda u slučaju "Sejdić-Finci protiv BiH", neophodno da prehodi sporazum Republike Srpske i Federacije BiH.

Dodik je kazao i da očekuje prekompoziciju vlasti u BiH, ponovivši da iz vlasti mora da ode ministar spoljnih poslova i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je, kaže Dodik, prekršio Ustav.

Osvrnuvši se na jučerašnje zatvaranje OHR-a u Brčko Distriktu, Dodik je ocenio da je tu reč o manipulaciji međunarodne zajednice koja pokušava da se dodvori stavovima određenih struktura u BiH, pre sega bošnjačim.

OHR je trebao davno da ode iz BiH", naglsio je predsednik Srpske.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.