Dodik: BiH ne sme da bude mesto u kojem će se kriti ratni zločinci poput Glavaša

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 13:03

Dodik: BiH ne sme da bude mesto u kojem će se kriti ratni zločinci poput Glavaša

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je neprihvatljivo da Branimir Glavaš očište i beg od zatvora nalazi na teritoriji BiH.

Glavaš je i na ponovljenom suđenju nedavno u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine

Dodik je upitao da li je to još jedna poruka Srbima i Republici Srpskoj da se u BiH osećaju sigurno svi oni koji su činili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločine nad Srbima, što još jednom potvrđuje kakva je ovo zemlja apsurda.

"BiH ne treba i ne sme da bude mesto u kojem će se kriti zločinci. Bez obzira na to što ima dvojno državljanstvo, on je nepravosnažno osuđen i određen mu je pritvor i s toga nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH moraju hitno da reaguju i pronađu način da Glavaš bude vraćen u Hrvatsku", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je poručio da se Glavaš ne može ni preventivno, kako je to sam rekao, kriti u BiH i čekati pravosnažnu presudu.

"On je jasno napisao i otkrio lokaciju gde se nalazi i niko ne reaguje. Počinilac zločina nad Srbima oseća se sigurno i bezbedno na prostoru BiH, to je nečuveno", naveo je Dodik.

On je pozvao pripadnike Policije Republike Srpske da ukoliko pronađu Glavaša na teritoriji Republike Srpske odmah reaguju i preduzmu sve mere i radnje u saradnji sa nadležnim institucijama na nivou BiH kako bi on što pre bio isporučen Hrvatskoj, jer mu nije mesto u BiH gde živi Srbe nad čijim je sunarodnicima izvršio stravične zločine.

Dodik je dodao da je neophodno da nadležne institucije obaveste javnost o tome kada i gde je Glavaš ušao u BiH.

"Bez obzira na to što nije imao zakonsku prepreku da uđe u BiH, imajući u vidu da ima i državljanstvo BiH, treba da imamo u vidu da je reč o osobi koja je nepravosnažno osuđena i kakve je zločine počinila, te kao takva ne može da se krije na teritoriji BiH", istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš, koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno u ponovljenom suđenju osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je nedavno na svom Fejsbuk nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mestu Drinovci, u opštini Grude. On je naveo i da mu ne pada na pamet da jedan dan više provede u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.