Dodik: BiH je u dramatičnom zastoju

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BiH je u dramatičnom zastoju

Paraliza u BiH, utiče na stutus i rešavanje važnih pitanja za Republiku Srpsku, kaže Milorad Dodik, koji ne isključuje mogućnost da se "nekada u budućnosti" sprovede referendum o samostalnosti.

Predsednik RS Milorad Dodik je odbacio kritike opozicije da manipuliše tim pitanjem, istakavši da je referendum osnovno pravo RS i da će biti jednom pokrenut kada za to bude vreme, a uveren je da će se to desiti, prenosi Tanjug.

Opozicionoj Srpskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demokratskoj stranci u RS, koja ga je prozvala da manipuliše referendumom i zatražila da ga raspiše, Dodik je poručio da mogu podneti u Skupštini zahtev za raspisivanje refereduma, a da će njegova stranka to podržati.

Ali, kako je napomenuo, to pitanje može se samo jednom pokrenuti, u pravom trenutku, a sada je primaran dijalog u BiH i to bez narušavanja nadležnosti i autonomija RS, prenela je agencija Fena.

Dodik je ponovio da je BiH "u dramatičnom zastoju, potpuno nefunkcionalna i neodrživa, a funkcioniše samo zbog angažmana međunarodne zajednice".

RS ima ogromnu štetu od toga što je u BiH, jer su joj zaustavljeni neki kapitalni projekti, kao što je, na primer, "Južni tok", a izdvaja i velika sredstva za nefunkcionalnu upravu na nivou BiH, naveo je Dodik.

Rekao je i da RS ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu, odbacuje bilo kakvu reviziju tog sporazuma kao i sve nametnute odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice za koje tvrdi da su političko nasilje.

Jedino moguće je da se unutar postojećih struktura u BiH napravi dogovor za njenu funkcionalnost i ako toga nema RS neće učestvovati u mogućoj konferenciji "Dejton 2", dodao je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.