Dodik: BIH je nemoguća država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BIH je nemoguća država

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, jer ima instituciju koja se ponaša antiustavno, antidejtonski i mimo interesa bilo kog subjektiviteta.

Organ koji može i treba da tumači ustavnost ili značaj Zakona o praznicima Republike Srpske je isključivo Narodna skupština, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru, posle sastanka sa liderima DNS i SP Markom Pavićem i Petrom Đokićem.

On je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Narodna skupština Srpske Deklaracijom iz aprila preventivno delovala na ovakvu odluku Ustavnog suda BiH, a da se za sastanak svih važnih političkih faktora, najavljen za 29. novembara, priprema izjava kojom bi trebalo da bude iskazan konsenzus.

Razmišljamo o usvajanju ustavnog zakona pre isteka roka od šest meseci koji je Ustavni sud nametnuo. To znači da za ne više od pet meseci mora da se donese novi zakon o Ustavnom sudu i eliminiše prisustvo stranaca u njemu, jer su do sada sve ključne odluke usvojene tako što su stranci, zajedno sa Bošnjacima, glasali i činili većinu od pet, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, poznato je da su strane sudije pod uticajem visokog predstavnika i međunarodne zajednice i jasno je da je neko dogovorio da oni glasaju ovako kako glasaju.

Zato imamo ovakvu odluku i zato na nju moramo adekvatno reagovati, kaže Dodik.

On je najavio da će predložiti da do odlaska stranih sudija bude imenovano dvoje novih sudija iz Federacije BiH, a jedan iz Republike Srpske, tako da bi iz Srpske bilo ukupno troje sudija, a iz FBiH šest, a tek posle toga bi se predstavnici iz Srpske vratili u zajedničke institucije.

Tražiću od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama da ne učestvuju u radu sve dok se ovo ne desi. Ukoliko pustimo da ovo ide kako ide, jednog dana ćemo se, verovatno, suočiti sa zahtevom da se promeni i naziv Republika Srpska, poručio je Dodik.

On je naglasio da se više ne mogu prihvatati odluke Ustavnog suda u kojem sede stranci.

Treba ih odbaciti i to je od životne važnosti za Republiku Srpsku, kazao je Dodik.

On je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH o danu državnosti Srpske neprihvatljiva i ponižavajuća i da je deo koncepta rušenja osnovnog pristupa Dejtonskom mirovnom sporazumu, prema kojem entiteti imaju subjektivitet za politički rad i ujedno su konstitutivni elementi BiH.

Dan Republike ne može da bude promenjen, jer je ona tada osnovana, a obrazloženja Ustavnog suda su potpuno ponižavajuća za zdrav razum, istakao je Dodik.

Odluku Ustavnog suda odbacio je i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji je istakao da je potpuno nerealno da se ona sprovede, zbog čega je neće poštovati.

Mislim da je odluka nepoštena i nekorektna, a usvojilo je veće sudija koje je nelegalno, izjavio je Ivanić i dodao da ne vidi ko bi mu, i kako, mogao zabraniti da nastavi da slavi 9. januar.

Ovo je jedna od najgorih mogućih odluka koje je Ustavni sud mogao da donese, ali postoje razni načini da se ona ne sprovede i garantujem da će 9. januar ostati Dan Srpske, rekao je Ivanić.

Izlazak iz koalicije u vlasti na nivou BiH ne vidi kao rešenje, jer smatra da bi se time samo dao prostor SDA da se sama bavi državom, što neće dozvoliti.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.