Izvor: B92, 11.Jul.2009, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Aplikacija BiH za EU 2010.

Dubrovnik -- Premijer Srpske Milorad Dodik izjavio da je BiH načinila napredak u razgovorima sa EU, pa bi mogla da podnese aplikaciju za članstvo početkom 2010. godine.

Dodik je juče u Dubrovniku rekao da bi u sledeća dva meseca mogao da se reši spor oko imovine koja pripada saveznoj vladi, naveo je Rojters, napominjući da bi dogovor o tom pitanju bio ključan za zatvaranje kancelarije visokog međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnika u BiH, 14 godina posle završetka sukoba.

"Jasno je, da bismo napredovali u traženju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, moramo da pređemo sa Kancelarije visokog predstavnika na specijalnog predstavnika EU", rekao je Dodik.

On je naveo da, ukoliko bi se to realizovalo na jesen, BiH bi mogla da aplicira za članstvo u EU sledeće godine i da verovatno dobije status zemlje kandidata.

Visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je, međutim, Rojtersu da je suviše rano za to i da on savetuje da se ne aplicira.

Incko je izneo i izvesne sumnje povodom Dodikove podrške evroatlantskim integracijama, ukazavši da je premijer RS "verbalno za evropsku integraciju i za brzi ulazak u NATO", ali da se mora videti kako će usvojeni zakoni biti pretočeni u konkretne akcije.

U vezi s primedbama da njegove napore ka evroatlantskim integracijama neke diplomate i posmatrači vide kao nastojanja da ojača RS, što bi, po njima, moglo da oslabi BiH, i, u najgorem slučaju, da izazovu nove sukobe, Dodik je odgovorio pitanjem kako bi on mogao da "bude problem, kada je RS stabilna, čak i u privrednoj krizi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.