Dodik: Ambasador BiH u Savetu Evrope glasao mimo procedura

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 20:25

Dodik: Ambasador BiH u Savetu Evrope glasao mimo procedura

Milorad Dodik izjavio je da je ambasador BiH u Savetu Evrope glasao bez procedure i saglasnosti Predsedništva BiH, i mimo utvrđenih procedura.

Predsednik Republike Srpske je to kazao povodom zahteva KiM za prijem u tu organizaciju.

Dodik je ocenio da je to dokaz stalnog kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"Ako je jasan stav da samoproglašeno Kosovo nije priznato, onda se prema tome svi moraju tako da odnose. U BiH o spoljnoj politici odlučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predsedništvo, pa je i za tu odluku bila potrebna saglasnost i drugih. Oni sami ne poštuju sebe, a očekuju da ih drugi poštuju", rekao je Dodik u Laktašima.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo, naglasivši da je glasanje ambasadora nekorektno i neprihvatljivo, te da se zaobilaženjem utvrđene ustavne procedure i instrukcijama baziranim na ličnim procenama, neprestano nanosi šteta kako Srbima u BiH, tako i u regionu, preneo je RTRS.

Podsetimo, zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope prosleđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu te organizacije, odlučeno je na vanrednoj sednici Komiteta ministara.

BiH je jedna od pet zemalja koja je prilikom glasanja bila uzdržana.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.