Dodik: Ako postane nepodnošljivo, Srpska ima pravo na nezavisnost!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2014, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ako postane nepodnošljivo, Srpska ima pravo na nezavisnost!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da trenutno poštuje princip Dejtonskog sporazuma jer ne želi da bude okarakterisan kao neko ko ruši taj dokument, ali da Srpska, ako situacija postane nepodnošljiva, ima legitimno pravo da zatraži samostalnost.

Dodik je danas u Moskvi rekao da želi što je moguće snažniju Republiku Srpsku.

"Nemamo ništa protiv Bošnjaka i Hrvata, ali smo protiv toga da nam se nameće tuđa volja", istakao je Dodik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za "Glas Rusije".  On je dodao da se situacija u BiH može razvijati u dve potpuno suprotne varijante - unitarna država ili disolucija.

Dodik je rekao da će slučaj Krima stvoriti novu praksu u svetu, te da procesi samoopredjeljenja postaju sve legitimniji.

"Vidimo procese koji se dešavaju od Katalonije do Škotske", naveo je Dodik.

"Prva je stvaranje unitarne države što je povezano sa neizbežnim političkim nasiljem, pošto ne postoji saglasnost među narodima. Druga varijanta je disolucija, odnosno raspad, za šta se zalažemo mi i Hrvati, mada oni to nikada neće reći javno, dok su Bošnjaci protiv", naglasio je Dodik.

On je rekao da su to dva suprotstavljena procesa, te da će BiH u narednim godinama, očigledno, nastaviti da bude problematična država. Dodik je napomenuo da je u BiH ostalo još pola godine do izbora, ali da je izgleda neko u međunarodnoj zajednici odlučio da, pošto je sadašnju političku strukturu Republike Srpske nemoguće smeniti voljom srpskog naroda, ubaci "mekše političare koji će, budući da su oduševljeni Zapadom, potpisati šta god treba".

On je podsetio da Srpsku nisu zahvatili neredi praćeni nasiljem, ali da protesti socijalno nezaštićenih grupa stanovništva imaju svoje mesto. "Određeni centri moći opet pokušavaju da te grupe iskoriste za svoje ciljeve, tvrdeći da je to borba protiv postojećeg sistema", naglasio je Dodik.

On je ponovio da je BiH nemoguća bez postojanja međunarodne zajednice, jer nema potencijala i unutrašnjeg konsenzusa.

Govoreći o Kosovu, predsednik Srpske naglasio da je Srpska i dalje protiv priznanja nezavisnosti Kosova, te da BiH to nije učinila zato što Srpska ne daje saglasnost.

"Republika Srpska je izabrala dugoročnu borbu za svoja prava. Jednog dana ćemo sigurno raspisati referendum, ali taj momenat treba pažljivo birati bez političkog voluntarizma i uz razumevanje ko su naši saveznici u tom procesu. Naša situacija je veoma delikatna - treba trpeti, čekati, znati odreći se mnogo čega", naveo je Dodik.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.