Dan sećanja na žrtve logora u Donjoj Gradini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2011, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na žrtve logora u Donjoj Gradini

BANJA LUKA -

Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina, u republici Srpskoj, danas je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Drugom svetskom ratu.

Na tom najvećem stratištu logora Jasenovac kod Kozarske Dubice, vence su položili predsednik i potpredsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i Emil Vlajki, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik Skupštine RS Igor Radojičić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, delegacija Vlade RS i delegacija preživelih jasenovačkih logoraša.

Počast jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini odali su i zamenik ministra inostranih poslova Izraela Danijel Ajalon, ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, delegacija Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik ambasade Francuske u BiH i delegacije opštine Kozarska Dubica i Kragujevca.

Na grobnom polju "Topole" vence su položile i delegacije izraelskog grada Modine i Banjaluke, predstavnici SUBNOR-a RS, delegacija Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, Srba sa Kosova, Udruženja Roma RS, Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i nevladinih organizacija iz RS koje okupljaju bivše borce, porodice poginulih i bivše logoraše.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske .

Prema nekim procenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" ubijeno je više od 600 000 dece, žena i staraca.

Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se jednim od najmonstruoznijih stratišta koje je tada postojalo u svetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.