DOLAZE KINEZI  Dodik najavio izgradnju novih autoputeva

Izvor: Blic, 21.Jun.2016, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOLAZE KINEZI Dodik najavio izgradnju novih autoputeva

Autoput od Doboja preko Šamca, Brčko distrikta, Bijeljine, do granice sa Srbijom, koji bi se uključivao na autoput Zagreb-Beograd, samo su neke od dionica čiju je izgradnju najavio Milorad Dodik, predsednik RS nakon susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Osim te deonice, on najavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i skoru izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Dodik tvrdi da je sa Kinezima o detaljima još juče razgovarao u Palati Republike.

- Rokovi će da se narednih par meseci definišu, pošto nema ni projekata. Sve će imati svoju dinamiku, ali ono što bi mogli da imamo za dve godine je autoput do Prijedora i u značajnoj meri je napadnuta dionica skroz gore do Srbije - rekao je  Dodik.

Kinezi će graditi, ali i finasirati projekat kaže Dodik dodajući da će RS da sve to otplati Republika Srpska trebala imati rok od 20 godina, uz odgođeno plaćanje od pet godina.

Predsjednik Srpske tvrdi da su Kinezi ponudili najnižu kamatnu stopu od dva odsto i da su se investitori sa istoka interesovali kako da svoju valutu, juan, dovedu u ravnopravan tretman u BiH. ,

- Moram da kažem da je njihova valuta u takozvanoj korpi valuta MMF-a, što govori da ni mi ne bi trebalo da imamo taj problem. To je važno zato što bi sa njima direktno mogli dogovarati finansiranje u njihovoj valuti - rekao je Dodik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.