DODIK: SRPSKA HOĆE POTPUNU SAMOSTALNOST U BIH

Izvor: Kurir, 25.Jun.2011, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: SRPSKA HOĆE POTPUNU SAMOSTALNOST U BIH

BANJALUKA - Politički cilj RS u ovom trenutku potpuno legitiman. Mi hoćemo potpunu samostalnost u okviru naših nadležnosti u okviru teritorije koja se zove BiH. To znači da niko ne može doći da ospori naše nadležnosti niti da pokuša da ih ukine. Samo takav pristup osigurava naše prisustvo i naš opstanak u BiH, istakao je predsednik RS Milorad Dodik u emisiji Intervju Radio-televizije Republike Srpske
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
BANjALUKA - Politički cilj RS u ovom trenutku potpuno legitiman. Mi hoćemo potpunu samostalnost u okviru naših nadležnosti u okviru teritorije koja se zove BiH. To znači da niko ne može doći da ospori naše nadležnosti niti da pokuša da ih ukine. Samo takav pristup osigurava naše prisustvo i naš opstanak u BiH, istakao je predsednik RS Milorad Dodik  u emisiji Intervju Radio-televizije Republike Srpske.

- Socijaldemokratska partija pokušava da nametne jedan koncept u BiH, promuslimanski, kojim želi da napravi novi politički sistem u kojem će Srbi biti marginalizovani, onako kako to već pokušavaju da urade sa Hrvatima - kazao je Dodik, prenosi Glas Srpske.

On je istakao da je siguran da će Srpska demokratska stranka glasati protiv izbora kandidata SDP-a Slave Kukića za predsedavajućeg Saveta ministara.

- Siguran sam da će SDS glasati protiv Kukića, bez obzira na sve spekulacije. Treba primetiti da je u Komisiji Parlamenta BiH i član PDP-a, partije koja je jedina razgovarala sa Kukićem, glasao protiv njega. Svi poslanici iz Srpske u toj Komisiji jednoglasno su odbili izbor Kukića - rekao je Dodik.

On je kazao da je veoma važno da su SNSD i SDS shvatajući važnost istorijskog trenutka za buduću poziciju RS, napravili platformu za zajedničko delovanje.

- SDS je ušla u priču formiranja bloka u bh. Parlamentu, u čemu smo ih pratili jer nismo hteli da narušimo nacionalno jedinstvo kada je reč o nastupu u organima BiH. Mi ne želimo parlament u kojem će se raditi na štetu RS, a to se pokazuje i sada na primeru budžeta institucija BiH koji se pokušava uvećati na štetu entiteta - rekao je Dodik.

Istakao je da bošnjački poslanici imaju cilj da oslabe entitete i ojačaju BiH, te da u vreme ekonomske krize uvećavajući budžet žele da naprave probleme u Srpskoj.

- Institucije BiH treba da budu servis entiteta, a faktička moć i vlast treba da ostane na nivou RS i FBiH. Jer BiH može da funkcioniše samo ako entiteti imaju snažne autonomne pozicije - rekao je Dodik.

Upitan o pisanju mostarskog "Dnevnog lista" o tome da je moguća njegova smena, Dodik je rekao da su to spekulacije lista koji je blizak Jurišiću i platformašima.

- Impresionira me naša sposobnost da prihvatamo spekulacije. Jasno je da je sada međunarodna pozicija RS ojačala i da oni to žele da sruše. Nemam nikakvu potrebu da to demantujem, niti se plašim. Nemam problema sa SAD, niti problema ima Republika Srpska - istakao je Dodik.

Patrik Mun demantovao da traži smenu Dodika

Američki ambasador u BiH Patrik Mun negirao je u Srebrenici pisanje "Dnevnog lista" da je navodno od predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića tražio da utiče da se predsednik RS Milorad Dodik povuče sa funkcije do kraja godine.

- Nikada nisam tako nešto tražio, niti rekao - kazao je Mun odgovarajući na novinarsko pitanje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.