DODIK: NSRS O REFERENDUMU O SUDU I TUŽILAŠTVU BIH

Izvor: Kurir, 31.Mar.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: NSRS O REFERENDUMU O SUDU I TUŽILAŠTVU BIH

BANJALUKA- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je posebnu sednicu Narodne skupštine RS, na kojoj bi poslanici raspravljali o obavezujućem referendumu o potrebi postojanja Suda i Tužilaštva BiH.

"Očekujemo da će se građani RS natpolovičnom većinom izjasniti da nisu za ovakav Sud i Tužilaštvo, i RS bi nakon toga trebalo da donese zakon kojim neće priznavati odluke tog Suda i Tužilaštva na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << RS", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i dodao da će se o ovoj informaciji izjasniti i Vlada RS.

On je izrazio uverenje da će Narodna skupština RS zasedati u narednih sedam do deset dana, naglašavajući da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavne institucije, jer su osnovane zakonom koji je doneo visoki predstavnik 2000. godine.

Dodik je rekao da će pre održavanja referenduma tražiti da se reformiše delovanje Suda i Tužilaštva BiH ili da se ukine njihovo delovanje na teritoriji RS.

"Došli smo do situacije da se ovim institucijama mora ponuditi mogućnost da se one reformišu ili da se ukine njihovo delovanje na prostoru RS i naše aktivnosti idu upravo u tom pravcu", istakao je predsednik RS.

On je naglasio da Sud i Tužilaštvo BiH nisu državne institucije jer nisu nastale na pravu, a za njihovo formiranje niko nije tražio saglasnost Srpske.

"Nakon referenduma, koji će biti obavezujući za institucije RS, tražićemo da se naši ljudi povuku iz ovih institucija", rekao je Dodik.

On je podsetio da ni Sud ni Tužilaštvo u BiH nisu procesuirali zločine u Dobrovoljačkoj ulici, Tuzlanskoj koloni, zločine koje je počinio general Armije RBiH Atif Dudaković, kao ni logore u kojima su bili zatvoreni Srbi. "I zato smo primorani da od Narodne skupštine RS zatražimo izjašnjavanje o ovom pitanju", rekao je Dodik.

Predsednik RS dodao je da će razgovarati sa svim poslaničkim klubovima u parlamentu Srpske i da će na vanrednoj sednici imati uvodno izlaganje o ovom pitanju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.