Cilj posebne sjednice skupštine - zaštita državnih interesa

Izvor: Cafe.ba, 03.Okt.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj posebne sjednice skupštine - zaštita državnih interesa

TREBINJE- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj posebne sjednice Narodne skupštine o radu predstavnika Srpske u institucijama BiH zaštita vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Srpske.

"Ovakvo masovno kršenje prava Republike Srpske u pogledu zastupanja zajedničkih institucija koje su činili predstavnici Saveza za promjene nije zabilježeno u ranijem periodu", rekao je Dodik novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << u Trebinju.

On je istakao da je jedino mjesto na kome o tome treba da se raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je cilj da se bez galame predoče neke činjenice."Mi ne možemo dnevno da stignemo da napišemo informacija koliko oni naprave problema. Zastupaju interese Republike Srpske kroz komisije u kojima nema predstavnika Srpske, koje se bave izradom nekih novih nacrta zakona i mnogo čega drugog", rekao je Dodik.

On je naveo da "onda prema praksi, koja je ovdje zaživjela, rehabilitovana i oživljena međunarodna zajednica, zahvaljujući prije svega SDS-u, `legne` iza tih prijedloga i nameće određene stvari, koje su kao navodno dogovoreno na nivou zajedničke komisije".

"Sve to govori da Republika Srpska nema komoditet da se prepusti takvom avanturističkom djelovanju te nenavođene grupe predstavnika iz Srpske okupljenih oko SDS-a", istakao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše sve glasnije pozive HDZ-a BiH da SNSD uđe Savjet ministara BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je to razumljivo i logično jer HDZ BiH štiti interes hrvatskog naroda i ne želi centralizovanu BiH.

"SNSD i HDZ BiH imaju određeno partnerstvo i pokazalo se da je HDZ veoma dosljedan u smislu svoje polazne koncepcije, a to je da oni koji su dobili vlast u entitetima treba da se odraze i na zajedničkom nivou", rekao je Dodik.

On je istakao da u slučaju Republike Srpske nije tako i da je zato očigledno što ima sve većih problema.

"Jedan od tih problema je i činjenica da su predstavnici SDS-a u Savjetu ministara `propustili` Nacrt ugovora između BiH i Islamske vjerske zajednice, koji apsolutno ne odražava ono što je interes i što omogućava jednaka prava vjernika u BiH", naglasio je Dodik.

On je dodao da zbog toga Savjet ministara, kao takav, ne može da ima podršku gotovo pola BiH, odnosno i Republike Srpske.

"Oni koji sjede u zajedničkim organima, a njihove partije su iz Republike Srpske, ne predstavljaju Srpsku i to sve više dokazuju", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH, kao partija štiti interese Hrvata i apsolutno joj odgovaraju parteneri koji bi u vlasti u BiH na realan način postavili odnose između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"SDA ima idealistički pristup u smislu svojih ideja oko BiH, sve više centralizovane, ali svi idealizmi su i utopije, tako da se njihova politička aktivnost može tretirati na taj način", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je SNSD ranije bio u zajedničkim institucijama sa SDA na partnerskom odnosu zato što, kako je rekao, "niko nikoga nije birao".

"Mi smo predstavljali Republiku Srpsku, a oni Bošnjake u Federaciji BiH, kao i hrvatski predstavnici Hrvate. Sada su dobili predstavnike koji im odgovaraju, pa je razumljivo što se SDA tako ogorčeno bori za ostanak SDS-a i tog nekog Saveza za promjene koje dokazuje i pokazuje svoje antisrpsko djelovanje na nivou BiH", rekao je Dodik.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Centralna banka da ostane institucija dva entiteta

Izvor: Cafe.ba, 03.Okt.2015

TREBINJE - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Centralna banka BiH formirana kao zajednička instutucija dva entiteta i da bi takva trebalo i da ostane..."O njenoj nadležnosti ne mogu da odlučuju zajedničke institucije, već entiteti, ali kada imate predstavnike kakvi su ovi...

Nastavak na Cafe.ba...

"Ovakvo kršenje prava Srpske do sada nije zabeleženo"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Okt.2015

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj posebne sednice Narodne skupštine o radu predstavnika Srpske u institucijama BiH zaštita vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Srpske...- Ovakvo masovno kršenje prava Republike Srpske u pogledu zastupanja zajedničkih institucija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.