Centralno obeležavanje godišnjice Oluje prvi put u Prijedoru

Izvor: VOA, 04.Avg.2023, 13:16

Centralno obeležavanje godišnjice "Oluje" prvi put u Prijedoru

BEOGRAD - Srbija i Republika Srpska u petak su obeležile egzodus Srba iz Hrvatske 1995. godine, tokom vojno-policijske akcije "Oluja", u gradu u Bosni i Hercegovini koji je ozloglašen zbog ratnih zločina srpskih snaga tokom rata u BiH, što je izazvalo oštre reakcije preživelih i aktivista za ljudska prava, prenosi agencija Rojters. Dan sećanja na stradale Srbe obeležen je u Prijedoru, gde su na početku rata 1992. godine Srbi otvorili prve logore za nesrpsko stanovništvo, a više od 3.000 Hrvata i bošnjačkih Muslimana je ubijeno i sahranjeno u masovnim grobnicama. "To je ružna politička poruka. To je pokušaj da se pronađe ravnoteža u zločinu", poručila je novinarka i aktivistkinja iz Banjaluke Gordana Katana. Svakog avgusta od 1995. godine, Srbija i Hrvatska odvojeno obeležavaju godišnjicu "Oluje" koju Zagreb smatra odlučujućom pobedom u ratu za nezavisnost 1991-95. godine, dok Beograd ističe da je reč o etničkom čišćenju oko 200.000 Srba iz Hrvatske. Predsednik Aleksandar Vučić je tokom obeležavanja "Oluju" nazvao "najvećim etničkim čišćenjem u Evropi nakon Drugog svetskog rata", dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - koji je pod američkim sankcijama - ocenio da je reč o "udruženom zločinačkom poduhvatu Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE). Međutim, mnogi preživeli kritikuju to što se žrtvama iz druge države odaje pošta u gradu u kojem se ignorišu bošnjačke žrtve. Lokalne srpske vlasti su godinama odbacivale zahtev da se podigne spomenik deci ubijenoj u Prijedoru, njih 102. "Nije ispravno obeležavati žrtve Oluje u Prijedoru, to je politizacija zločina", kaže Satko Mujagić, koji je sa 20 godina bio u dva srpska logora u Prijedoru. Dodik je međutim odbacio kritike, poručujući da je "monstruozno osporavati naše pravo da odamo poštu žrtvama". Pomen žrtvama "Oluje" održan je u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije. Predsednik Srbije i predsednik RS takođe su položili vence na Petrovačkoj cesti u BiH, gde je stradalo 10 izbeglica iz Hrvatske. "Mi Srbi treba da iskažemo pijetet prema tuđim žrtvama. Poštujemo hrvatske i bošnjačke žrtve, ali nemojte nas terati da zaboravimo decu ubijenu samo zato što su imala srpska imena", izjavio je Vučić.   Pred Haškim sudom zbog "Oluje" sudilo se trojici hrvatskih generala.   Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su u prvostepenom postupku, dok je Ivan Čermak oslobođen.   Međutim, Apelaciono veće Haškog tribunala je 2012. godine oslobodilo hrvatske generale krivice za progon Srba iz Kninske krajine i oni su pušteni na slobodu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Oluja je bila udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2023

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Prijedoru da je akcija "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske na, kako je rekao, nejaki i nenauoružani srpski narod nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.