BiH: Komisija za koncesije nema nadležnosti nad imovinom Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 14:48

BiH: Komisija za koncesije nema nadležnosti nad imovinom Republike Srpske

Komisija za koncesije BiH nema nadležnosti nad imovinom koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, a kako piše u Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, u kojem su pobrojane nadležnosti zajedničkih organa BiH, BIH nema imovinu, saopšteno je danas iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

To je rečeno Srni u odgovoru iz Dodikovog kabineta, a povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šefika Džaferovićevu da je u pripremi "pravna reakcija BiH na dogovor Srbije i Republike Srpske o gradnji hidrocentrala na reci Drini".

Iz kabineta podsećaju da se koncesiono dobro, odnosno deo reke Drine nalazi na teritoriji Republike Srpske, ne prostire na teritoriju drugog entiteta i da zabrinjava činjenica da pojedini političari iz bošnjačkog naroda na jedan ostrašćen način pozivaju i imenuju neke institucije BiH kao što je i navedena komisija.

"Pozivanje na visokog predstavnika s ciljem podizanja medijskog presinga i navođenje pojedinih presuda Ustavnog suda BiH te njihovo ekstenzivno tumačenje pod kojim se pod određene pravne institute može podvesti sve ono što neki političar misli ili želi i što mu u tom trenutku odgovara je veoma opasan presedan", ističe se u odgovoru.

Kako se navodi u saopštenju, sve aktivnosti koje su preduzele institucije Republike Srpske u vezi sa realizacijom projekta "Gornja Drina" u skladu su sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, a izjave Šefika Džaferovića i drugih bošnjačkih političara samo su deo lošeg političkog marketinga.

"Zakon o koncesijama BiH na koje se pozivaju pojedini političari iz reda bošnjačkog naroda, na precizan način reguliše nadležnosti kada je nadležna BiH odnosno kada je reč o zajedničkoj nadležnosti BiH i Republike Srpske, FBiH ili Brčko Distrikta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se navedenim zakonom utvrđuju uslovi pod kojima se domaćim i stranim pravnim licima mogu dođeljivati koncesije u sektorima koji su, po Ustavu i zakonima BiH, u nadležnosti BiH, kao i kada se koncesiono dobro prostire na granici Federacije BiH i Republike Srpske

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.