Izvor: B92, 11.Dec.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez istrage o "Tuzlanskoj koloni"

Sarajevo -- Šef Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, međunarodni tužilac Dejvid Švendeman, saglasio se da se obustavi istraga u predmetu "Tuzlanska kolona".

Švendiman je naveo da je istraga u tom predmetu sprovedena u skladu sa zakonom, te da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv osumnjičenih za zločine nad pripadnicima JNA koji su se povlačili iz Tuzle 15. maja 1992. godine. Premijer RS, Milorad Dodik, kaže za B92, da je Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH ovakvim potezom pokazalo nesposobnost.

Istraga u Tužilaštvu BiH bila je pokrenuta protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i pojedinih drugih funkcionera.

"Nakon istrage i saslušanja učesnika događaja na obe strane, te nakon analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza vezanih za taj događaj, nisu nađeni dokazi koji bi potkrepili zaključak da bilo koji od osumnjičenih snosi direktnu odgovornost", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je za B92 da je ovakvim potezom Tužilaštvo BIH pokazalo nesposobnost i nepostojanje želje da procesuira zločine nad Srbima.

"Institucija Tužilaštva je vanustavna i nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sama činjenica da tamo rade strane sudije i tužioci kojima ističe mandat za neki dan i kojima parlament BiH nije produžio taj status navodi nas i ovo može da liči na jednu osvetu pre svega Republici Srpskoj i srpskom narodu, zato što nisu podržali da se produži mandat stranim sudijama, koji sedam godina nisu uspeli da procesuiraju nijedan ozbiljan zločin nad Srbima, držeći to zataškanim sa strane, a promovišući pre svega srpsku stranu za zločine", kaže premijer RS Milorad Dodik.

Dodik je najavio da će Vlada RS kod domaćeg tužilaštva obezbediti procese koji će dovesti do toga da se konačno procesuiraju odogovrni za zločine u "Tuzlanskoj koloni".

Slučaj "Tuzlanska kolona" je 1999. godine pokrenuo Savez logoraša Republike Srpske.

U Beogradu se za taj zločin sudi Iliji Jurišiću koga optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u operativnom štabu Službe javne bezbednosti izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA.

Tada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici.

Oštre reakcije u RS

Odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine izazvala je oštre reakcije u Republici Srpskoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS najavilo je da će zatražiti od Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH da preispita odluku Tužilaštva BiH i da predmete "Tuzlanska kolona" i logor Bradina na području Konjica dodeli drugom tužiocu.

Koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je da je iznenađen ovom odlukom Tužilaštva BiH, navodeći da je MUP RS podneo opširne izveštaje o zločinima počinjenim nad pripadnicima bivše JNA u Tuzli u maju 1992. godine, kao i o zločinima nad srpskim civilima u mestu Bradina kod Konjica, takođe 1992.

Savez logoraša RS ocenio je da je ova odluka pokazala da je pravosuđe u BiH "selektivno i antisrpsko" i najavio da će Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije uputiti oko 300 predmeta koji se odnose na zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH.

Boračka organizacija RS (BORS) takođe smatra da je jedini način da se procesuiraju osobe odgovorne za zločine nad Srbima u BiH, da ove i slične predmete preuzme Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Predsednik BORS-a Pantelija Đurguz ocenio je da pojedine sudije i tužioci BiH "rade po smišljenom projektu čiji je cilj da se srpski narod i RS predstave kao agresori, a drugi kao branioci BiH".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.