BOŠNJAČKE POLITIČARE OBUZELA HISTERIJA PROTIV SRBA I DODIKA! Hoće da ukinu ime Republike Srpske, GAZE Dejton, Ustav i PRAVO! Ima li KRAJA PRITISCIMA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 14:54

BOŠNJAČKE POLITIČARE OBUZELA HISTERIJA PROTIV SRBA I DODIKA! Hoće da ukinu ime Republike Srpske, GAZE Dejton, Ustav i PRAVO! Ima li KRAJA PRITISCIMA?

U pritiscima iz Sarajeva prednjači stranka Bakira Izetbegovića.

Republika Srpska sa svojim simbolima i identitetom od nastanka pa do današnjeg dana predstavlja trn u oku bošnjačkim nacionalističkim krugovima koji ne prezaju od različitih metoda u njenom suzbijanju i poništavanju. 

Osim Dana Republike Srpske, njene zastave i institucija, smeta im i samo ime koje je po njihovim navodima diskriminatorno. Ta apsurdna teza pokazuje potpuno prenebregavanje činjenice da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su kolektivna prava Bošnjaka i Hrvata u RS na veoma visokom nivou i da njihovi predstavnici čak imaju pravo veta u "Veću naroda Republike Srpske" ako smatraju da im je nacionalni interes ugrožen nekim zakonodavnim rešenjem.

Sa druge strane srpski narod u Federaciji BiH je potpuno obespravljen, nema rešeno pitanje imovine, kao ni brojna druga, zbog čega se vrlo retko vraća u domove iz kojih je proteran u ratu 90-ih godina.

No, izgleda da to nije važno za predstavnike partije Bakira Izetbegovića (SDA) koji ne posustaju u isticanju svojih anti-srpskih osećanja. Njihove izjave postaju sve radikalnije u svetlu nedavnog sporazuma "Trojke" sa Dodikom i Čovićem o izvesnim sistemskim reformama u BiH, koji se, istina, nalazi na staklenim nogama.

Tako Potpredsednik Federacije BiH Refik Lendo (SDA) danas izjavljuje  da će otvoriti pitanje naziva Republike Srpske, ako predsednik Republike Milorad Dodik otvori pitanje Ustavnog suda BiH.

- To je jedna ustavna kategorija. Ono što je Dejtonom propisano, sve dok Parlamentarna skupština i građani BiH se ne dogovore to ne može proći parcijalno da se rešava - rekao je Lendo u intervjuu za Federalnu TV.

Da Lendo ne odstupa od zvaničnih stavova najjače bošnjačke stranake govori i činjenica da su iz SDA svojevremeno pokrenuli inicijativu za promenu imena Srpske.

Tadašnji član Predsedništva BiH i visoki funkcioner Izetbegovićeve stranke - Šefik Džaferović ovako je branio inicijativu:

Zar je za vas povreda Dejtona ukoliko neko slobodno razmišlja kako bi stvari u BiH trebalo da izgledaju i ukoliko nudi jedan Dejtonom propisani pravni put da se dođe do tog rešenja. Zar je povreda Dejtona ukoliko SDA kaže mi mislimo da je ime RS diskriminirajuće i mi ćemo podneti Ustavnom sudu apelaciju da to proceni.

Kroz ovu izjavu provejava potpuno netačno interpretiranje Ustava BiH, koji je deo Dejtonskog sporazuma i u kome se jasno navodi da je Republika Srpska sa tim imenom jedan od entiteta BiH.

Ipak, ne treba čuditi napadački odnos prema slovu Dejtona, jer su ga bošnjački krugovi odavno pogazili kroz saradnju sa Visokim predstavnikom u dokidanju nadležnosti Republike Srpske.

Osim toga Ustavni sud na koji se, kad im to odgovara, pozivaju bošnjački prvaci, institucija je sa minimalnim integritetom u Bosni i Hercegovini. Pre svega je tako zbog stranih sudija, od kojih je jedan Albanac, i koje zajedno sa bošnjačkim članovima suda mogu da donose potpuno arbitrarne odluke koje odudaraju od onoga što je "izvorni Dejton".

Odgovor Banjaluke na ovakve pritiske iz bošnjačkih krugova postaje sve jači u čemu su vlasti i kompletna društvena elita pokazale ozbiljnu istrajnost i odlučnost. U tome ne zaostaje ni Željka Cvijanović srpski član Predsedništva, koja je žestoko reagovala na današnju izjavu Refika Lenda.

Ona je navela kako je poređenje imena RS sa Ustavnim sudom sporno po više osnova.

- Između ostalog, i po tome što je za strane sudije predviđeno da nakon pet godina mogu biti zamenjeni domaćim sudijama, a pitanje naziva Republike Srpske nigde nije u Dejtonskom sporazumu ili njegovom Aneksu četiri, koji je Ustav BiH, dovedeno u pitanje ili vezano za neki rok - podsetila je Cvijanović.

(Srbija Danas/M.B.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.