Američki ambasador: Dodik upozoren na potencijalne posledice

Izvor: B92, 21.Feb.2020, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ambasador: Dodik upozoren na potencijalne posledice

Sarajevo -- Američki ambasador u BiH Erik Nelson kaže da je Miloradu Dodiku ukazao na potencijalne posledice nepoštovanja Dejtonskog sporazuma.

Nelson je istakao da posledice vidi u ekonomskoj oblasti, odlasku mladih i "kroz nove sankcije".

Američki ambasador tvrdi da je u sredu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Preneo sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dejton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcionisanja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posledicama. Te posledice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije", ukazao je on u intervjuu za BHT 1.

Za Dejtonski ustav je rekao da je bio dobra početna tačka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a biće i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema evroatlantskim integracijama.

"Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rešavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionisati slobodno", rekao je Nelson.

Nakon sastanka s američkim ambasadorom, koji je usledio isti dan nedugo sednice Predsedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je, između ostalog, izjavio: "Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao pretnju i ne mogu da verujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on preti u njenoj odbrani", prenosi Radio Sarajevo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Posledice mogu biti i sankcije

Izvor: Danas, 21.Feb.2020

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Erik Nelson izjavio je danas da je u razgovoru sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom preneo stav SAD da se mora poštovati teritorijalni suverenitet i integritet BiH i da ultimatum i blokade nisu dobar način da zemlja napreduje.

Nastavak na Danas...

AMERIČKI AMBASADOR SE PRAVDA: Posle PRETNJI Dodiku, ponovo upozorava na STRAŠNE POSLEDICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020

Nelson tvrdi da je u sredu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom...Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson kaže da je članu Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku ukazao na potencijalne posledice nepoštovanja Dejtonskog sporazuma, kao i da ih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.