Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak: Ozbiljno smo shvatili Dodikove pretnje secesijom

Izvor: Press, 18.Jan.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak: Ozbiljno smo shvatili Dodikove pretnje secesijom

Uvođenje sankcija koje sprovodi Ministarstvo finansija SAD nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer SAD vrlo ozbiljno shvataju svoju ulogu onih koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum i zbog snažno podrške evropskom putu BiH
Sankcije predsedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku uvedene su jer su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ovaj korak ima će značajne posledice, potvrdila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak.

"Takođe, ovaj korak je preduzet jer Dodik nastavlja voditi dijalog o podeli BiH. Ozbiljno smo shvatili pretnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi BiH mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH", pojasnila je Kormak. 

Uvođenje sankcija koje sprovodi Ministarstvo trezora SAD-a nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer Sjedinjene Američke Države vrlo ozbiljno shvataju svoju ulogu onih koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržavaju evropski put BiH.



"Nedavne Dodikove aktivnosti, poput sprovođenja referenduma u septembru, koji je on vodio kršeći odluku Ustavnog suda BiH, kao i retorika koju je tada koristio jasno su govorile u prilog zagovaranju daljih podela u BiH i stvaranju novih problema", stav je ambasadorke Kormak.

Želeći biti potpuno jasna, kazala je da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske i izrazila nadu da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu da poboljšaju privredu i da se otvore nova radna mesta.

Najavila je da će SAD nastaviti pružati pomoć RS-u kroz niz programa u okviru Ambasade SAD-a, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su evroatlantske integracije.

Ambasadorka, međutim, nije imala informacije da li će neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima.


Foto: Fonet, Milorad Dodik


Ovo je ujedno i poruka svima, dodala je, koji poduzimaju korake koji su suprotni odlukama Ustavnog suda, ponavljajući da je vladavina zakona ključna ne samo za BiH, nego i za sve zemlje koje žele biti uspešne.

Na pitanje zašto se to događa nekoliko dana pre imenovanja nove američke administracije, ambasadorka je još jednom ponovila da je uvođenje sankcija proces unutar američke vlade koji zahtijeva pažljivo razmatranje i za to treba vremena, to su ozbiljni koraci koji se ne preduzimaju olako.

"Ovaj proces je tehničke prirode u pripremi i takav je i kada se poništava", zaključila je, iznoseći podatak da su na toj listi 192 osobe s područja Balkana, neke osobe su skinute s te liste, ali je to veoma dug birokratski proces.


Foto: AP, Proslava posle referenduma u RS


Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa Stejt Departmentom, zvanično je definisao status Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304, koju je 28. maja 2003. potpisao predsednik Džordž Buš.

E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalih, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale sprovođenje Dejtonskog sporazuma ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom sprovođenja tog sporazuma.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD-a koje uključuju Dodika.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon i time predstavlja značajnu pretnju u vezi s ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mera pokazuje čvrsto opredeljenje SAD-a za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Sankcije SAD Dodiku nisu ishitrena odluka

Izvor: VOA, 18.Jan.2017

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak objasnila je da sankcije SAD Miloradu Dodiku nisu ishitrena odluka, već da je to proces koji se pažljivo razmatra i za koji treba vremena. Sa druge strane, Milorad Dodik kaže da to nisu sankcije Republici Srpskoj. Sjedinjene Američke Države od utorka su...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.