Ambasada SAD da ne drži lekcije

Izvor: B92, 28.Jul.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ambasada SAD da ne drži lekcije"

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je neprimereno da američka ambasada u BiH bilo kome drži lekcije o pitanju unutrašnje politike.

"Prošlo je vreme kada nam je američka ambasada u BiH mogla držati predavanja", kazao je Dodik navodeći da "BiH institucionalno sve više tone i da je ne može spasiti ni deklaracija ambasade SAD".

U izjavi novinarima u Rogoljima kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gradiške, Dodik je naveo da je u svojoj ranijoj izjavi da je "RS država, a BiH njen okov" govorio o situaciji u BiH i da nijednom rečju nije spomenuo SAD, prenela je Fena.

Na te Dodikove reči reagovala je ambasada SAD-a u Sarajevu, ističući da su njegove izjave netačne, kontraproduktivne i u suprotnosti s Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Međutim, on je danas rekao da je "uveren da ovo nije stav zvanične američke politike, već pojedinaca iz ambasade".

Iz ambasade SAD u BiH je u petak saopšteno da javne izjave koje dovode u pitanje teritorijalni integritet i budućnost BiH ne samo da su neprihvatljive nego su i u suprotnosti sa iskazanim opredeljenjem Dodika za evropske integracije BiH.

"Ustav BiH je jasan: Bosna i Hercegovina je jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Entiteti i njihova ovlašsćenja postoje kao deo unutarašnje organizacije i strukture BiH", podsetili su iz ambasade SAD u Sarajevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.