Aerodrom u Trebinju naredne godine

Izvor: B92, Tanjug, 07.Nov.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerodrom u Trebinju naredne godine

Banjaluka -- Aerodrom Trebinje biće operativan naredne godine, bez obzira na to da li će biti zainteresovanih koncesionara za taj projekt ili će ga vlada RS sama realizovati

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je, posle sednice vlade na kojoj je prezentovan master plan za taj aerodrom, rekao da je do sada rešeno nekoliko važnih faza i da su urađene dve studije izvodljivosti koje su pokazale da ima opravdanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za taj posao.

Entitetska vlada izdvojila je milion konvertibilnih maraka (KM) za finansiranje neophodnih projekata u prvim fazama, a u narednom periodu, kako je istakao Dodik, neophodno je rešiti pitanja u vezi s imovinsko-pravnim poslovima i načiniti projekte dokumentacije, za koju je odobreno 1,6 miliona KM (800 hiljada evra).

Projekat bi morao da bude završen do aprila da bi izgradnja mogla početi na vreme, kako bi aerodrom bio operativan do kraja iduće godine, sa ili bez koncesionara.

"Ako ne bude konsecionara, vlada RS će vlastitim sredstvima krenuti u izgradnju piste i neophodnih objekata. Cenimo da će prva faza izgradnje, koja bi omogućila sletanje prvih aviona, koštati između 55 i 60 miliona KM (28-30 miliona evra)", dodao je Dodik.

Direktor aerodroma Zoran Okilj tvrdi da bi kapacitet u prvoj fazi bio 250 hiljada putnika godišnje, u drugoj pola miliona, a u trećoj i konačnoj fazi milion putnika na godišnjem nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.