Izvor: JUGpress.com, 03.Okt.2021, 20:51

Đukanovići krili vlasništvo

PODGORICA

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o ofšor poslovima pod nazivom “Pandora papiri”, koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Do sada najveća baza procurelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšor destinacijama, uključujući Britanska Devičanska Ostrva, preko kojih su, kako navode iz MANS-a, vođeni poslovi porodice Đukanović.

U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su, kako je saopšteno, Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom “CM Skye 2 Limited” registrovanom na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Da se zaista radi o predsedniku Crne Gore i njegovom sinu MANS tvrdi da pokazuje overena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanović i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta, dok je njegov sin  dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasledstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profiti od investiranja. Reč je o neopozivim trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja poverilaca.

Ugovorima je predviđeno da se sredstva u trastovima akumuliraju sve dok Milo ili Blažo Đukanović ne daju drugačije uputstvo”, navela je izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović na konferenciji za medije.

Prema podacima iz Službenog lista Britanskih Devičanskih Ostrva, mesec dana nakon promene vlasti u Crnoj Gori, 30. septembra 2020. godine, firma koja je upravljala tajnim poslovima Đukanovića je pokrenula postupak dobrovoljne likvidacije i ubrzo je ugašena, naveo je MANS.

Izvor. FoNet

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pandora papiri: Bogatstvo svetskih lidera, kompanije porodice Đukanović, stanovi Siniše Malog...

Izvor: VOA, 03.Okt.2021

Stotine svetskih lidera, moćnih političara, milijardera, zvezda, verskih lidera i trgovaca narkoticima je tokom proteklih četvrt veka krilo svoje investicije u zamcima, ekskluzivnim stanovima i kućama u letovalištima, jahtama i drugoj imovini, pokazala je istraga gotovo 12 miliona dokumenata iz...

Nastavak na VOA...

Krivokapić: Koliko još kompanija Đukanović ima „samo na papiru“?

Izvor: Danas, 04.Okt.2021, 18:56

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegovi partijski protektori moraju imati na umu da se ekonomski zločini nad ovom zemljom ne zaboravljaju i ne zastarevaju, poručili su iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića povodom istrage o ofšor poslovima pod nazivom “Pandora papiri”

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.