Žbogar: Brinu nas zbivanja na Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žbogar: Brinu nas zbivanja na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar razgovarali su sinoć u Njujorku o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Ministar Žbogar boravi u poseti SAD, u toku koje će s državnom sekretarkom Hilari Klinton i brojnim kongresmenima razgovarati takođe o Zapadnom Balkanu. Kako prenosi slovenačka agencija STA, Žbogar je u razgovoru sa generalnim sekretarom UN rekao da će se u drugoj polovini ove godine u pogledu Zapadnog Balkana dešavati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnogo toga.

"Svi očekujemo mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u oktobru će biti održani izbori u BiH, a Makedonija čeka na rešenje oko imena, na poziv za ulazak u NATO i početak pregovora sa Evropskom unijom", naveo je Žbogar.

Kako prenosi STA, prema mišljenju diplomata, odluka Međunarodnog suda u

Žbogar i Ban Ki Mun smatraju da će odluka Međunarodnog suda u Hagu verovatno biti "polovična"

Hagu verovatno će biti "polovična", tako da većina očekuje da će i Kosovo i Srbija u njegovoj odluci suda svoje argumente. Žbogar zato smatra da će Kosovo nakon odluke nastojati da izbori još više priznanja svoje nezavisnosti, a Srbija će se verovatno zalagati za ponovno otvaranje rasprave u Generalnoj skupštini UN o zakonitosti kosovske nezavisnosti.

U pogledu Makedonije i spora sa Grčkom oko imena, Žbogar je podsetio da je Slovenija priznala Makedoniju pod imenom njenim ustavnim imenom Makedonija.

"Za nas je prihvatljivo sve o čemu se dve države dogovore, ali želimo da se dogovore, i to što pre, jer želimo da novembar i decembar budu za Makedoniju uspešni meseci. Verujemo da Makedonija treba taj korak dalje i zbog unutrašnje situacije", rekao je slovenački ministar.

"Zbivanje na Zapadnom Balkanu nas brine. Imamo ideje kako bi trebalo rešavati svako od tih otvorenih pitanja, i cilj mog boravka u Njujorku i Vašingtonu jeste da proverim stavove i namere drugih sagovornika", rekao je Žbogar, dodavši da je za Sloveniju u tome najvažnije vođstvo EU.

Snage UN su prisutne u regionu, a posebno na Kosovu, mada generalni sekretar Ban Ki Mun smatra da je EU ta snaga koja bi trebalo da ukaže na put napred, dok su UN spremne da sarađuju

On je rekao da EU u tom području mora pokazati put kojim bi trebalo da idu ostali međunarodni faktori i da će o tome razgovarati i ministri spoljnih poslova EU na svom redovnom sastanku krajem jula.

UN su u regionu, a posebno na Kosovu, prisutne, ali generalni sekretar smatra da je EU ta snaga koja bi trebalo da ukaže na put napred, a UN su spremne da sarađuju.

Žbogar i Ban Ki Mun su se sastali juče posle komemorativne svečanosti u sedištu UN u Njujorku povodom godišnjice masakra koji su bosanski Srbi izvršili nad muslimanima u Srebrenici 1995.

"Svečanost je protekla kao neka vrsta opomene na greške koje je na Balkanu počinila međunarodna zajednica, i na neophodnost saradnje svih aktera u rešavanju problema, koji se nalaze pred nama u sledećih pola godine", prenela je STA Žbogarove reči.

Agencija prenosi da su Ban Ki Mun i Žbogar razgovarali i o pripremama za jesenje zasedanje Generalne skupštine, o sporu Izraela i Turske, kao i da je slovenački ministar pozvao generalnog sekratara UN da poseti Sloveniju, odnosno da učestvuje na Bledskom forumu svetskih državnika.

Žbogar je upoznao generalnog sekretara UN i da je Slovenija donela odluku da se ponovo kandiduje za dvogodišnji mandat nestalne članice Saveta bezbednosti, u čemu će joj protivkandidati biti Azerbejdžan, Jermenija i Mađarska.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.