Srbija dostavila izmenjeni predlog rezolucije o Kosovu

Izvor: Studio B, 08.Sep.2010, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dostavila izmenjeni predlog rezolucije o Kosovu

Srbija je dostavila Generalnoj skupštini UN predlog rezolucije o Kosovu koji je usaglašen sa EU, rečeno je u Vladi Srbije.

Prenosimo kompletan tekst rezolucije:

a) Svesni ciljeva i principa Ujedinjenih nacija;

b) Uzimajući u obzir njene funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija;

c) Podsećajući na njenu Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008. kojom se traži od Međunarodnog suda pravde da da svoje savetodavno mišljenje u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sa sledećim pitanjem:

"Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?";

d) Primivši sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato misljenje;

e) Prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahtev Generalne skupštine;

f) Pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi.

Tadić: Zajednička rezolucija omogućava dijalog

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će zajednička rezolucija Srbije i EU omogućiti dijalog za rešenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Prema rečima predsednika Tadića, zajednička rezolucija Srbije i EU proizvod je zajedničkog rada i konsenzus različitih stavova zemalja, onih koje su priznale nezavisnost Kosova, onih zemalja koje nezavisnost nisu priznale i Srbije koja na miran i diplomatski nacin brani svoje legitimne nacionalne interese.

"Zajednički imenitelj koji je postignut plod je kompromisa koji podrazumeva da je posle odluke Međunarodnog suda pravde pronađena formula kojom se otvara dijalog o budućim rešenjima, koja se poziva na Povelju UN i koja ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova ni na koji način", navodi se u Tadićevoj pisanoj izjavi.

Predsednik Srbije je rekao da se do usaglašenog teksta rezolucije došlo sa "iskrenom željom da sva pitanja rešavamo u partnerskom odnosu sa EU i svim drugim važnim međunarodnim faktorima, uvereni da je to jedini način da se do rešenja zaista i dođe".

Tadić je naveo da je proces usaglašavanja rezolucije sa EU počeo još 26. jula kada je na sednici Skupštine Srbije obećao razgovor sa EU i ostalim važnim faktorima u međunarodnoj zajednici.

"Stalni kontakti sa predsednicima i premijerima pet zemalja, članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova i rad na predlogu sa predstavnicima svih drugih zemalja, doveli su do kompromisa i zajedničke rezolucije Srbije i EU koja će omogućiti dijalog za rešenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN", izjavio je predsednik Srbije.

Od samog početka zalagali smo se, dodao je Tadić, za razgovore kako bismo došli do resenja za Kosovo i Metohiju još od 2005. godine i to dosledno radimo i danas.

Rasprava i glasanje u Generalnoj skupštini UN o predlogu rezolucije o Kosovu zakazani su za 9. septembar.

LDP: Prvi korak u odustajanju od pogrešne politike

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je da je odlukom Vlade Srbije da podnese predlog rezolucije o Kosovu koji je usaglašen sa Evropskom unijom napravljen prvi korak u odustajanju od pogrešne politike i trajnog gubitka evropske budućnosti.

"Prvi sledeći korak je da ministar spoljnih poslova (Vuk Jeremić) podnese ostavku ili da bude smenjen odmah po povratku iz Njujorka jer je današnji dogovor ujedno i poraz njegove politike i stila stalnog guranja u poraze i konfrontacije sa svetom", navodi se u saopštenju LDP-a.

LDP ističe da Srbija mora da se okrene kreiranju nove politike, čvrstom partnerstvu sa Briselom i Vasingtonom i stabilizaciji u regionu uz ocenu da bi bilo mnogo bolje da je dogovor sa Briselom i Vašingtonom napravljen pre podnosenja inicijalnog teksta rezolucije.

Po oceni LDP-a, sada je najvaznije da odmah uslede vrlo konkretni potezi, koji će uveriti da je u srpskoj zvaničnoj politici prihvaćeno ono na čemu ta stranka insistira već pet godina i da današnja "razumna" odluka ne sme da bude samo izolovani korak.

"Kroz te poteze bismo stekli kredibilitet i mogućnost da dobijemo garancije za Srbe na Kosovu i zaštitu njihovih individualnih i kolektivnih prava. LDP je spremna da jedino podrži politiku koja je drugačija i okrenuta ka životu", dodaje ta partija.

DSS: Izmena rezolucije je kapitulacija

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je prihvatanje predsednika i Vlade Srbije da se izmeni predlog rezolucije o Kosovu "akt kapitulacije pred ultimatumima zapadnih sila za oduzimanje Kosova i Metohije".

"Ovakvom rezolucijom Srbija će na Generalnoj skupštini UN pobediti samu sebe i srpski narod", navodi se u Samardžićevoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, sada je očigledno da je sadašnja vlast više od dve godine najgrublje obmanjivala narod tvrdeći da brani Kosovo i Metohiju.

"Ovom rezolucijom sudbina Kosova i cele Srbije predaje se u ruke vašingtonske i briselske birokratije. Umesto da se za Kosovo i Metohiju i dalje borimo u Savetu bezbednosti UN, na osnovu ove rezolucije prepušta se Evropskoj uniji da daje dobre usluge Srbiji i Kosovu u razvijanju dobrosusedskih odnosa", naveo je Samardžić.

Vlada i Predsedništvo Srbije saopštili su da će rezolucija Beograda o Kosovu biti izmenjena u dogovoru sa EU. O toj rezoluciji treba da se sutra raspravlja na Generalnoj skupštini UN.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić prihvatio ultimatum EU o Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić i šef evropske diplomatije Ketrin Ešton usaglasili su stavove da se u rezoluciji, koja će sutra biti razmatrana na sednici Generalne skupštine UN, navede da sever Kosmeta ima poseban status, da srpski manastiri imaju eksteritorijalnost i da se započne sa pregovorima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Srbija dostavila predlog rezolucije UN

Izvor: Blic, 08.Sep.2010

Srbija je dostavila Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predlog Rezolucije o Kosovu i Metohiji koji je usaglašen sa Evropskom unijom. ..U predlogu rezolucije pozdravlja se spremnost EU da olakša proces "dijaloga između strana" i konstatuje da bi proces dijaloga sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti...

Nastavak na Blic...

Redefinisani tekst Rezolucije

Izvor: Šumadija Press, 09.Sep.2010, 10:50

Srbija prima k znanju savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana, koji bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka EU i poboljša živote ljudi, ističe se u redefinisanom tekstu Predloga rezolucije...

Nastavak na Šumadija Press...

Kosovska vlada pozdravlja novi nacrt rezolucije

Izvor: Blic, 09.Sep.2010

Kosovska vlada je pozdravila novi nacrt rezolucije za raspravu u Generalnoj skupštini UN-a, ističući da je sadržaj tog dokumenta u "potpunom skladu sa realnošću na Kosovu i regionu"..."Novi nacrt rezolucije podržan od strane svih država članica EU, i uz podršku SAD u potpunosti je u skladu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.