Skupštinska zasedanja od septembra

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinska zasedanja od septembra

Skupština Srbije vanredno će zasedati sredinom septembra, najavljuje predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović. Javni servis nema obavezu da prenosi skupštinska zasedanja, a da mu ne bude plaćen bar deo troškova, ocenjuje Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović u izjavi za RTS najavila je da će Skupština Srbije vanredno zasedati sredinom septembra.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da nema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razloga da oni koji su zatražili mišljenje od Međunarodnog suda pravde ne podrže srpsku rezoluciju i na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Đukić Dejanović je rekla Tanjugu da je to teška, politička borba, čiji će se rezultat tek videti, ali i da je urađeno puno toga da tekst rezolucije bude doživljen na način kako je Srbija, kao predlagač, imala tendenciju da to bude.

"Naša spoljnopolitička aktivnost bila je na zaista visokom nivou, tekst rezolucije je, po našoj oceni, sasvim prihvatljiv i očekujemo da svi oni koji su zatražili mišljenje od Međunarodnog suda pravde u Hagu taj tekst i podrže", rekla je predsednica skupštine.

Kako je najavljeno, pred poslanicima će se naći predlozi Zakona o vazdušnom saobraćaju, desetogodišnjem prostornom planu, zatim LDP-ov predlog rezolucije o Srbiji i Kosovu.

"Očekujemo da predlozi akata o kojima ćemo u septembru raspravljati još pristignu. Sve što je upućeno po hitnom postupku i što je pristiglo ovih dana planiramo za vanrednu sednicu sredinom septembra", rekla je predsednica parlamenta.

Na pitanje da li će na dnevnom redu biti i dugo najavljivana deklaracija o osudi zločina nad Srbima i Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, Đukić'-Dejanović kaže da smatra da su se stekli svi uslovi da se takva deklaracija nađe na dnevnom redu i da se već u septembru o tome može raspravljati.

Dejanović je rekla da ima konsenzusa o deklaraciji o osudi zločina nad Srbima i podsetivši da je 84 poslanika najmanji broj poslanika koji treba da potpiše predlog teksta, a toliko ih, prema rečima Dejanovićeve i ima.

"Što se tiče Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, on jeste u proceduri ali nije po hitnom postupku", rekla je Đukić-Dejanović i dodala da je predlagač najavio kontakte sa sindikatima vezano za teme koje tretira ovaj zakon.

"Nećemo žuriti dok se ne iscrpe mogućnosti dijaloga i dogovora", rekla je Dejanović.

Na pitanje kako smatra da bi trebalo da RTS prenosi skupštinska zasedanja kada do danas parlament nije dao ni dinara čak ni za tehničke troškove prenosa, Đukić-Dejanović je rekla da parlament ni teorijski nije mogao do danas da plati s obzirom na to da još nema svoj budžet.

"Tek ćemo imati sopstveni budžet naredne godine, ali Javni servis nema obavezu da prenosi zasedanja, a da ne bude finansijski kompenzovan bar deo troškova koji realno postoji u RTS-u", rekla je Đukić-Dejanović.

"Mislim da će se naći dogovor za neki naredni period da ti dugovi budu otplaćivani u ratama, ali o tome moramo razgovarati", rekla je predsednica parlamenta.

Na pitanje kako komentariše situaciju da se čak tri zakona koje je parlament usvojio nalaze pre Ustavnim sudom, predsednica parlamenta je rekla da je i u tom slučaju "procedura jasna".

"Kada donosimo zakon, Odbor za zakonodavna pitanja treba da razmotri svaki segment akta da li je u skladu sa ustavom i naša je obaveza da donosimo tekstove u skladu sa ustavom", rekla je Đukić-Dejanović i naglasila da ako se to ne dogodi postoji institut pokretanja postupka pred ustavnim sudom, a odluke ustavnog suda su za parlament obavezujuće.
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.