Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU bile zabrinute zbog stava Srbije posle odluke MSP

SAD su bile zabrinute pred objavljivanje mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) koji je Srbija zatražila o proglašavanju nezavisnosti Kosova i Metohije zbog strategije koju će Beograd primenjivati posle toga, pa su se zalagale za koordinisanu saradnju sa EU kako bi se obezbedila saradnja Srbije, proističe iz depeša američke ambasade u Beogradu koji su objavljeni na Vikiliksu, a koje je preneo britanski list Gardijan.

Ocenjujući da će savetodavno mišljenje tog suda biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dvosmisleno, američki diplomati su smatrali da će Srbija nastaviti sa otporom u vezi nezavisnosti Kosova.

Pritom se ističe da nezavisno od te odluke MSP, nezavisnost i suverenost Kosova ostaju nepobitni.

U depešama, objavljenim na Vikiliksu, a koje je Gardijan preneo u jučerašnjem izdanju, ocenjuje se da je srpska vlada jedinstvena u odbijanju da se prihvati nezavisnost Kosova, ali da postoje unutrašnje podele oko strategije koja bi trebalo da se primenjuje posle objavljivanja mišljenja MSP.

Predsednik Srbije Boris Tadić i njegov kabinet su izgleda voljni da prihvate savete SAD i EU i da se mirno prihvati stav MSP, a da se nastavi rad u cilju ulaska Srbije u EU, rečeno je u depešama.

Međutim, Tadiću nedostaje plan da bi se to ostvarilo. Problem je što ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, vođen ličnim interesima zbog samopromocije i koji je pogrešno procenio političku situaciju u zemlji, izgleda ima plan koji je ofanzivan i koji bi mogao da iskomplikuje evrointegraciona stremljenja Beograda, ocenjuje se u depešama objavljenim na Vikiliksu.

Da bi se kanalisala strategija Srbije posle donošenja mišljenja MSP, potrebna je dobro koordinisana akcija SAD i njenih saveznika iz EU da bi se ohrabrila Unija da mudro iskoristi politiku „šargarepe i štapa” i privolela Srbiju na saradnju uz očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova.

Pritom je istaknuto da ni jedna država EU ne očekuje da Srbija prizna Kosovo, ali da mora da jasno shvati i prihvati gde je granica Srbije i Kosova.

Američki diplomati su naveli u depešama i da treba biti „spreman na borbu sa Srbijom u Generalnoj skupštini UN, ako je potrebno”.

Tanjug

objavljeno: 10.12.2010
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.