I Srbi će da se otcepe!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbi će da se otcepe!

Razočarani i utučeni više nego besni, Srbi s Kosmeta su dočekali mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu. Pet minuta, koliko je ukupno trajao skup u Kosovskoj Mitrovici istog popodneva, bilo je dovoljno da se vidi svo nezadovoljstvo naroda.

"Gde si sada, Jeremiću?" - dobacio je Mitrovčanin, verovatno jedan od mnogih koji su prethodnih dana u medijima pratili izjave u kojima je odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na pitanje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije za ministra bila "gotova stvar". Naravno, u korist Vlade u Beogradu. Čitav skup je prošao neverovatno tiho, a sa novinarima jedva da je neko hteo i da govori. Prilično nervozni, neki su uzeli za pravo i da se na predstavnike medija izviču.

- Osećam se izigrano po ko zna koji put. Mislim da naše živote svi shvataju olako. Nezadovoljna sam jer sam zloupotrebljena kao građanka s Kosova. Za sve te države koje imamo i nemamo, ja sam samo jedan statistički podatak i broj, a u ime nas svi nešto odlučuju! Eto, sada sam čula da svi imamo pravo na otcepljenje i samoopredeljenje, pa nadam se da ćemo i mi da se otcepimo od ostalih - kaže Radmila Kapetanović, predsednica Kola srpskih sestara iz Kosovske Mitrovice, dodajući da se do poslednjeg trenutka nadala da će mišljenje Suda u Hagu biti tako da otvori mogućnost za nove pregovore.

Ipak, podvlači Radmila, bez obzira na sve, ne pada joj na pamet da se odseli iz rodnog grada.

- Živeo sam u nadi da će biti bolje, ali ovo me je potpuno demotivisalo... Nemam nikakve perspektive da će biti bolje - priča Prvoslav Radović, radnik iz Mitrovice koji je, kao i mnogi, posle sprinterskog kratkog mitinga u centru grada, ostao još satima na ulici sa prijateljima da podeli muku.

Na skupu je bilo i onih koji su odlučili da "neobavezno" prihvate savetodavno mišljenje suda.

- Kako je njihova presuda neobavezujuća, tako ni nas ništa ne obavezuje da je prihvatimo. Po obećanju naših lidera, i predsednika Tadića i ministra Jeremića, očekivali smo da će biti drugačije, ali izgleda da je veliki lobi učinio svoje i da je pritisao Sud u Hagu. Ali, to ništa ne znači - podvlači Tomislav Vučković, penzioner iz Mitrovice.

Svima je bez rezerve najveći krivac Sud u Hagu, a nekima i srpski lideri.

- Razočaran sam u ovo rukovodstvo - od predsednika Tadića do Vuka Jeremića. Diplomatija je podbacila! Oni su nas zamajavali ovoliko vremena da će Hag da donese pravednu odluku, da neće biti ovako. Osećam se bedno. Najteže mi je bilo 1999. godine, pa sada. Nemamo izlaz, došao je kraj - komentariše Milija Radenković iz Žitkovaca kod Kosovske Mitrovice, koji je trenutno bez posla.

Radenković smatra da je sada jedino rešenje u otcepljenju severa Kosmeta.

- Ako oni imaju pravo da se otcepe od Srbije, i mi imamo pravo da se otcepimo od Kosova! Nema drugog rešenja. Ako Albanci mogu da odluče da ne žive sa Srbima, onda i mi imamo pravo da samostalno stvorimo republiku ili da budemo neki poseban sistem, kao na primer Republika Srpska - izričit je Radenković.

I Ljubiša Vlajović iz Kosovske Mitrovice smatra da je jedino rešenje u otcepljenju severnog dela Kosmeta, a odluku suda u Hagu vidi kao "veliku prodaju srpstva i Srbije".

Skup koji je na brzinu zakazan u srpskom delu Kosovske Mitrovice i to u vreme kada i moleban u crkvi posvećenoj Svetom Dimitriju zapravo se nije ni dogodio. Građanima koji su se skupili na Trgu Šumadija obratio se načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i zamolio da se mirno raziđu "jer incidenti nisu nikome potrebni".

Istovremeno, sa druge strane mosta, u južnom delu grada u kome žive Albanci se slavilo. I stari i mladi su mahali zastava i trubili sirenama vozeći se automobilima kroz centar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.