EU: Nova faza za  budućnost Srbije i Kosova

Izvor: Studio B, 27.Jul.2010, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nova faza za budućnost Srbije i Kosova

Članice EU smatraju da "nova faza" posle "mišljenja" Međunarodnog suda pravde o Kosovu upućuje na dijalog Prištine i Beograda radi jačanja evropske perspektive Srbije i Kosova, navodi se u zaključcima sinoć završenog zasedanja šefova diplomatija EU.

Ministri inostranih poslova EU su "ponovo istakli nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u skladu s Programom iz Soluna", koji je EU usvojila 2003. godine.

"Ministri su razmotrili stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na Kosovu i budući put Kosova ka integraciji u EU, pošto je objavljeno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde 22. jula", navodi se u zaključcima.

Dodaje se i da je "razmotren dalji put i podvučeno da to mišljenje otvara novu fazu i da se sad treba usredsrediti na budućnost".

Šefovi evropskih diplomatija su "istakli spremnost EU da pomogne pokretanje dijaloga Prištine i Beograda". "Taj dijalog bi trebalo da pospeši saradnju, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša živote ljudi", navodi se u zaključcima ministarskog zasedanja EU.

Evropski ministri su takođe "razmenili mišljenja o prilikama u BiH i potrebi da se obnovi zamajac promena u BiH posle oktobarskih izbora, uz snažnije prisustvo EU kako bi se evropska perspektiva za BiH iskoristila kao pokretačka snaga za promene".

Fratini: Srbija ne želi sukob, sprema inicijativu o Kosovu

Sinoć završeno zasedanje šefova diplomatija Evropske unije pokazalo je da je većina evropskih članica za to da se podstakne dijalog Beograd - Priština, kao i da se ubrza davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Ispostavilo se i da je nepromenjena podeljenost na one članice EU koje priznaju i one koje ne priznaju samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

Italija, koja je priznala, i Rumunija koja ne priznaje proglašenu nezavisnost u Prištini, istakle su svoje, ali i stavove još nekih članica Unije da priznavanje Kosova, ne sme biti preduslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Evropski ministri su imali priliku da još jasnije sagledaju kako stoje stvari pošto im je jedan specijalni izaslanik srpskog predsednika Borisa Tadića obrazložio da će Srbija nastojati da u Generalnoj skupštini UN, u septembru, izdejstvuje usvajanje rezolucije koji bi obuhvatila sva otvorena i za obe strane važna pitanja, uključujući kosovski status.

To je potvrdio šef italijanske diplomatije, koji je jedini obelodanio da je Tadićev izaslanik izvestio evropske ministre o namerama Srbije. Fratini je ocenio da "iz budućih namera proizilazi da su tonovi Srbije pomirljivi i da teže izbegavanju sukoba".

Poruke srpskog predsednika su, prema Fratiniju, "usmerene i na dijalog dve strane, Kosova i Srbije".

Dvadesetdve zemlje koje su priznale Kosovo smatraju, kako je to predočio šef italijanske diplomatije Franko Fratini, da je "mišljenje" Suda u Hagu potvrdilo osnovanost proglašenja nezavisnosti Kosova i da otud nema razloga za nove pregovore o statusu.

Pet zemalja koje ne prihvataju nezavisnost Kosova zato što smatraju da je to kršenje rezolucije 1244 SB UN i međunarodnog prava, podvlače da je jedino pravo rešenje ono koje je prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. To su saopštili ministri Španije, Slovačke, Rumunije, Kipra i Grčke.

Na pitanje agencije Beta kako su evropski ministri primili poruku Tadićevog izaslanika, italijanski ministar Fratini je odgovorio da je njegovo "uverenje da predsednik Tadić uvek daje dokaze dobre volje i umerenosti".

"On je proevropski lider i mi mu moramo pomoći - tako što će se, s jedne strane, izbeći da se obnovi priča o statusu Kosova, koju Sud u Hagu nije odobrio. A, s druge strane", podvukao je šef italijanske diplomatije, to treba učiniti tako "što treba poslati Beogradu povoljnu poruku... a to je da se brzo ponovo stavi na dnevni red postupak za članstvo Srbije u Evropskoj uniji".

Ministri EU su, po rečima Fratinija, juče tek počeli da raspravljaju o tom brzom pospešenju postupka davanja statusa kandidata Srbiji za članstvo u Uniji, "ali za to se svakako zalaže Italija".

Fratini je saopštio da iz onoga što je posebni izaslanik srpskog predsednika Borisa Tadića izložio ministrima spoljnih poslova Evropske unije proizilazi da je taj stav Tadića izgleda otvara mogućnost za pregovore Beograda i Prištine.

Ali za većinu članica EU i neke druge zemlje sveta, mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP), rekao je italijanski zvaničnik, znači da se u vezi s Kosovom o svemu može pregovarati osim o statusu, jer je ocena da proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

Na pitanje da li se takvo tumačenje mišljenja MSP može primeniti na druge situacije u svetu, pored ostalog Bosnu i Hercegovinu, Fratini je uzvratio da se to "apsolutno ne može učiniti jer je Kosovo jedinstven slučaj".

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

EU: Nova faza za dijalog i budućnost Srbije i Kosova u EU

Izvor: EMportal, 27.Jul.2010

Članice Evropske unije smatraju da nova faza posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu upućuje na dijalog Prištine i Beograda radi jačanja evropske perspektive Srbije i Kosova, navodi se u zaključcima sinoć završenog zasedanja šefova diplomatija EU.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.