VUČIĆ O AGROKORU: Razmere problema su veće nego što izgledaju, u Srbiji su još i najbolje

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2017, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ O AGROKORU: Razmere problema su veće nego što izgledaju, u Srbiji su još i najbolje

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao sa predstavnicima dobavljača kompanije Merkator S (Mercator), koja je deo koncerna Agrokor

Svrha sastanka je razmatranje aktuelne situacije vezane za poslovanje danas najvećeg maloprodajnog lanca u Srbiji. Nakonsastanka u Palati Srbije održana je zajednička konferencija na kojoj su se građanima obratili Seratlić, Čadež, Miroljub Aleksić i premijer Vučić.

- Vlada Srbije i Narodna banka sutra će pripremiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokor ne odlazi iz Srbije, jer ne možemo svi da potonemo - rekao je premijer Aleksandar Vučić i dodao:

- Mi probleme ovde za sada nemamo, ali nećemo da nam se pojave - rekao je Vučić, dodajući da ga ne zanima kako će to "neko tamo" da protumači, ali i primetivši da Vlada odgovara isključivo građanima Srbije.

Deo tih preduzeća vezanih za Agrokor će da potone, ali mi ne damo da i jedno preduzeće iz Srbije potone, poručio je Vučić, imajući u vidu kompanije Frikom, Dijamant, Mivelu i Novu slogu, ali i sistem dobavljača od preko 600.

- Možemo da uradimo i to bi bilo u okviru podrške vlade, kako da rešimo 102 miliona dugoročnih kredita, a za druge kompanije, vodićemo računa da ne odlazi novac van Srbije - rekao je Vučić poručivši zaposlenima u Merkatoru Srbija da budu spokojni i rade normalno.

HRVATSKA POLICIJA UŠLA U AGROKOR: Boža Petrov iz Mosta podneo krivičnu prijavu protiv Todorića!

Svi dobavljači iz Srbije su za sada plaćeni, rekao je Vučić, ali dodao da je zabrinut za budućnost celog kompleksa, a pri tome se igraju razne igre.

- Osim što čujem stalno različita politička naklapanja tipa – to ne smeju da uzmu Rusi, a onda ćemo mi da uradimo neku kombinaciju. Nema zdrave ekonomije kad ste doterali do sedam milijardi duga. Zato nikad nisam voleo priče o regionalnim liderima, uvek se tako završi. Bili su regionalni lideri, a danas ćemo svi regionalno da stradamo – rekao je Vučić.

Neverovatno je da je dopušteno da se tako brzo uđe u veliku blokadu, primetio je, dodajući da ne razume jer je to strateška stvar, ne za jednu zemlju nego za ceo region.

– I Srbija i Bosna i Hercegovina su sada u problemu, a ni krive ni dužne – dodao je on.

Uz to, naše monopolske komisije svojevremeno nisu radile svoj posao, pa sad se tresemo, jer nam kontrolišu 65 odsto trgovačkog kompleksa, rekao je Vučić i zaključio – Morate da se borite, a ni luk jeli, ni luk mirisali.

Agrokorovi dobavljači od danas obustavljaju isporuku svih proizvoda tom koncernu, osim hleba i mleka. Obustava će trajati dok se dobavljači ne sastanu s bankarima i s njima dogovore o idućim koracima, navodi hrvatska agencija. Agrokorovi dobavljači su u četvrtak dali rok od 24 sata da se reše njihovi egzistencijalni problemi, a onda kreću obustave.

- Dobavljači žele da reše svoj egzistencijalni problem, jedino dobavljači upumpavaju svež novac u Agrokor. To nije održivo, govorim o 24 sata, onda kreću obustave, kreće lanac i onda je pitanje koga ćemo reanimirati - rekao je predsednik Uprave Dukata, Alen Fontana, posle sastanka dobavljača Agrokora, na kom su bili i veliki, i srednji, i mali dobavljači posrnulog koncerna.

Fontana je istakao i da banke vrše plenidbe kod dobavljača koji i dalje isporučuju robu Agrokoru, a da pritom nemaju nikakve garancije da će im ta roba biti i plaćena.

- Želimo da u završnici dobavljači ne budu ti koji će sutra snositi bilo kakvu štetu u ovom procesu. U dosadašnjim razgovorima sa bankama mi jesmo postigli načelna razumevanja, ali nismo postigli dogovor. S obzirom da je vremena malo, a dobavljači su, ponavljam, ostali jedini koji upumpavaju keš u Agrokor, to više nije održivo - poručio je Fontana.

S druge strane osnivač i vlasnik Agrokora Ivica Todorić izjavio je u petak da je pokrenuo proces aktiviranja takozvanog "leks Agrokora", čime je, kako je naveo, sve što je izgradio "predao hrvatskoj državi".

- Uprava Agrokora, sa mnom na čelu, pokrenula je proces aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - napisao je Todorić u pisanoj izjavi.

Ta odluka je, kako navodi, doneta u uverenju da je to u najboljem interesu za svakog zaposlenog, partnera, dobavljača i sve druge učesnike u celoj privredi. Hrvatski parlament usvojio je u četvrtak Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, popularno nazvan "lex Agrokor".

Prethodno se sa članovima koordinacionog odbora banaka sastao glavni izvršni direktor za restrukturisanje Agrokora Antonio Alvarez III, koji je, nedugo nakon izglasavanja Zakona, izjavio da su banke spremne finansirati operativno poslovanje i operativne finansijske potrebe koncerna, pod uslovima prioriteta prema "lex Agrokoru".

- Oni nastavljaju da podržavaju dalje poslovne operacija grupe kao i sve druge doprinose, posebno zaposlenih i dobavljača tokom ovog izrazito neizvesnog razdoblja. Oni jednoglasno izražavaju podršku i nameravaju finansirati operativno poslovanje i operativne finansijske potrebe grupe pod uslovom prioriteta prema novom Zakonu o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je upravo izglasan u Hrvatskom saboru - rekao je Alvarez.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.