Slovenija privremeno oduzela Merkatoru deonice u visini od 54 miliona evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2019, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija privremeno oduzela Merkatoru deonice u visini od 54 miliona evra

Slovenija oduzela Agrokoru deonice Merkatora

Slovenačka regulatorna agencija AVK privremeno je oduzela Agrokoru deonice Merkatora, saopštila je danas Fortenova grupa.

Kako se navodi, time je neosnovano oduzeto privatno vlasništvo i to prema zakonu koji se primjenjuje na saobraćajne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosi Index.

"Odlukom bez presedana u dosadašnjoj praksi rada ove slovenačke regulatorne agencije de facto je počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva Agrokora d.d, kojem su deonice Merkatora privremeno oduzete bez ikakve sudske odluke i bez valjanog zakonskog osnova", saopštila je Fortenova grupa.

Zbog toga Agrokor smatra da je ovaj postupak oduzimanja deonica "gruba i namerna pogrešna primena i zloupotreba zakona" od strane regulatornog tela, koje bi trebalo da sprovodi nacionalne zakone, prenose zagrebački mediji.

Primenom ovog zakona AVK je Agrokoru zaplenio 69,57 odsto udela u Merkatoru d.d, navodno kao sredstvo osiguranja za plaćanje nepravosnažne kazne u iznosu od 53,9 miliona evra, protiv koje je Agrokor na osnovu čvrste agrumentacije zatražio sudsku zaštitu.

Dodaje se i da je oduzimanje Agrokorovih deonica Merkatora sprovedeno bez ikakve sudske odluke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.