Beograd:Puni rafovi mleka, nema pada prodaje

Izvor: Mondo, 20.Feb.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd:Puni rafovi mleka, nema pada prodaje

U prodavnicama u Beogradu ima svih vrsta mleka i prema rečima zaposlenih u tim objektima prodaja je uobičajna, jedino je vrlo malo opala prodaja mleka Dukat.

Agenciji Beta u trgovinskom lancu Delez u Srbiji rečeno je da još nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o tome da li mleko nekih proizvođača treba povući iz prodaje i da oni za sada uredno u svojim objektima prodaju sve vrste mleka.

U prodavnici Merkator, Beti je rečeno da dobijaju mleka svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << proizvođača, ali da su danas samo od distributera mleka dukat mlekare Somboled dobili obaveštenje da povuku sveže mleko datuma

proizvodnje 21. i 24. februar, ali da ne znaju zbog čega.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je juče da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU.

Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić rekao je danas da će sredinom sledeće nedelje država dobiti rezultate uzoraka mleka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da ministar poljoprivrede Goran Knežević nije ozbiljno postupio u situaciji kad je otkriveno prisustvo aflatoksina u mleku veće od

dozvoljenog.

Mlekara Somboled, koja proizvodi Dukat mleko u Srbiji, najavila je juče da će povući iz prodaje proizvode za koje postoji sumnja da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina.

Aflatoksini su toksični produkti plesni "Aspergillus flavus" kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Stručnjaci upozoravaju da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre.

(Beta Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)
Pogledaj vesti o: Merkator

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEMA PANIKE: Puni rafovi mleka, prodaja kao i inače

Izvor: Telegraf.rs, 20.Feb.2013

U "Delezu" tvrde da nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje, dok u "Merkatoru" tvrde da im je rečeno da povuku sveže mleko sa datumom proizvodnje 21. i 24. februar

Nastavak na Telegraf.rs...

Potrošači oprezni, mleko se manje kupuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2013

BEOGRAD -..I pored izjava nadležnih zvaničnika da je situacija o prisustvu aflatoksina u mleku pod kontrolom i da je ta namirnica bezbedna za upotrebu, potrošači širom Srbije su oprezni i manje kupuju mleko...Kako su istakli trgovci u Beogradu, još od proteklog vikenda u padu je prodaja mleka i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.