Izvor: JUGpress.com, 07.Apr.2020, 18:27

Imaju li lekari i osoblje u bolnici zaštitnu opremu i kakvu?

LESKOVAC

Na pitanje kako je moguće da većina lekara i medicinskog osoblja na infektivnom odelenju Opšte bolnice bude pozitino na virus kovid-19 i dali oni uopšte imaju zaštitnu opremu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je da imaju zaštitnu opremu, kao i sve ono što je dostupno i u drugim bolnicama.

„Moramo da shvatimo da smo mi u svakodnevnom kontaktu sa drugim ljudima, ali su oni u direktnom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kontatku sa inficiranim osobama. Verovatnoća da oni ostanu zdravi je minimalna. I što više i duže rade veća je opasnost da do toga i dođe. Mi smo člana gradskog veća i pomoćnika gradonačelnika, koji su lekari po struci, poslali da rade kao ispomoć u bolnicu. Oni su dali ostavke na te funkcije. Svesni smo da je potrebno izvući maksimum od ljudi koji su završili medicinu.“

On je objasnio i da pojedina zaštitna opreme, kada se navuče u njoj mora da se radi osam .

“Ne može da se ide ni u toalet, ja to mogu da izdržim ali mnogi lekari ne”, rekao je Cvetanović.

U Opštoj bolnici je započeo i proces testiranja pacijenata, a direktor Opšte bolnice kaže da su, pored pacijenata, testirani u svi zaposleni koji su se u tom trenutku zatekli na svom radnom mestu.

„Biće testirani svi radnici bolnice kad dođu na posao, jer ne želimo da ih zovemo da dođu samo zbog testiranja. Testiranje se obavlja po prioritetima, najpre oni koji su najizloženiji virusu, kao što je infektivno odelenje, što smo već i uradili. Zatim ide grudno, deo fizikalnog, urgentni centar i dijagnostika. Ne postoji medicinski radnik koji ne dolazi u kontakt sa obolelim, bez obzira da li je bolnica, Dom zdravlja, ambulanta opšte prakse… Posao lekara je lep, ali u ovakvim situacijama, koja se desi jednom u sto godina, svi budemo izloženi. Lekari o kojima pričamo su imali kompletnu opremu, ali boravak u skafanderu, sa naočarima, maskama, rukavicama i to po osam sati je jako neprijatno. Vi imate neke normalne potrebe kada morate da skinete te skafandere zbog toaleta, da popijete neko osveženje, da jedete… U tom trenutku je sve po vas rizično… Kad kažem uposlenici ja tu ne mislim samo na medicinske radnike, nego na kompletno osoblej bolnice, gde su i servirke, higijeničarke, itd… Svi su oni opremljeni zaštitnom opremom.“

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.