Dve hiljade lutaka u priči o Aušvicu

Izvor: Blic, 22.Sep.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve hiljade lutaka u priči o Aušvicu

Večeras i sutra (20) u okviru 43. Bitefa je predstava „Logor" pozorišne trupe „Hotel Modern" iz Roterdama na Sceni „Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.



Pozorišna trupa „Hotel Modern" iz Roterdama bavi se temom Aušvica, najvećeg stratišta u Drugom svetskom ratu na, kako upućeni ističu, neočekivan način. Naime, dva animatora, stvaraoca predstave, s dve hiljade lutaka prikazuju sudbinu nekoliko miliona žrtava genocida. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Maketa logora oživljava na pozornici: ručno napravljene lutke, visoke 7,5 centimetara, predstavljaju zatvorenike i njihove dželate.

Glumci se kreću kroz dekor kao džinovski ratni izveštači i snimaju užasna zbivanja minijaturnim kamerama. A gledaoci postaju svedoci.

Autori predstave, Herman Heler i Pauline Kalker, napominju da je šezdeset godina pošto je ispražnjen, Aušvic postao mračna ikona modernog doba, mitska katastrofa" a šta se tamo događalo, teško mogu da poveruju ponekad čak i oni koji su ga iskusili. U predstavi „Logor" umetnici nastoje da se bave činjenicama, istorijskom stvarnošću na pozorišni način. „Tokom rada na predstavi razgovarali smo sa dvema ženama koje su upoznale dr Jozefa Mengela koji je, kao što se zna, obavljao kobne eksperimente na zatvorenicima. Obe su rekle da je bio zgodan, veoma nasilan i sadista. Ukoliko bi pacijenti preživeli monstruozne, surove eksperimente bili bi ubijani gasom. Posle rata Mengele je uspeo da pobegne u Južnu Ameriku kao i mnogi drugi nacistički zločinci. Tamo se oženio, živeo dug život i mirno umro", navode, između ostalog, autori predstave.

Predstava je obišla svet, izazvala reagovanja, pohvale, uzbuđenja, a specijalno je obnovljena za 43. Bitef.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.