Uhapšeni zbog zloupotrebe 6 miliona evra

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2012, 05:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog zloupotrebe 6 miliona evra

Policija je uhapsila grupu od 11 osumnjičenih da su zloupotrebama uzeli više od šest miliona evra na štetu privatizovane kruševačke Fabrike ulja i mlinsko-pekarskih preduzeća "Branko Perišić" i "Šumadija" iz Vrnjačke Banje i Republičke direkcije za robne rezerve, saopštio je danas MUP Srbije.

Osumnjičeni su od 2007. godine do oktobra 2011. godine izvlačili kapital iz privatizovanih preduzeća plaćanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nepostojećih poslova, poput avansa, konsalting usluga i neizvršenih građevinskih radova. Policija je navela i da su kao odgovorna lica sačinjavali i overavali ugovore o pozajmicama kojima su neosnovano prenosili novac na svoje račune.

"Osumnjičeni su grubo povredili ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom Direkcije za robne rezerve Beograd tako što su prodali 2.691.088 litara jestivog ulja i 5.609.000 kilograma merkantilne pšenice koje su bili dužni da proizvedu i uskladište u poslovnim prostorijama AD 'Plima M' Kruševac i AD 'Plima PEK' Kruševac", navela je policija.

Svi se terete za više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja. Uhapšeni su Božina M. (1936) iz Beograda, većinski vlasnik i direktor preduzeća "Plima M" i "Plima PEK" i Dejan M. (1965), predsednik upravnih odbora i zastupnik tih preduzeća, kao i još devet osumnjičenih.

Policija uhapsila 11 direktora i inspektora

Fabrika ulja u Kruševcu preimenovana je posle privatizacije u Plima M, a mlinsko-pekarska industrija Branko Perišić u Plima Pek, dok je Šumadija iz Vrnjačke Banje preimenovana u "Plima Vrnjci". Osumnjičeni se terete da su nelegalnu imovinsku korist od najmanje šest miliona evra pribavili Božinu M. i Dejanu M. a na štetu privatizovanih preduzeća i Republičke direkcije za robne rezerve. Novac su koristili za kupovinu nekretnina i plaćanje obaveza prema Agenciji za privatizaciju za kupljena preduzeća.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.