Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu podstiče članove da nastave proizvodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2021, 14:56

Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu podstiče članove da nastave proizvodnju

Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu postoji već 16 godina, ima 40 članova koji zajedničkim nastupanjem imaju siguran plasman mleka, mesa i ostalih proizvoda. Udruženje takođe obezbeđuje već godinu dana besplatno osemenjivanje krava za svoje članove, ali ih i podstiče da sa svojim grlima nastupaju na različitim poljoprivrednim sajmovima.

Goran Pantić se stočarstvom bavi više od 20 godina u selu Ilićevo kod Kragujevca. Nakon što je 2000. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postao tehnološki višak u fabrici Zastava kamioni krenuo je očevim stopama pa trenutno na farmi drži dvadeset visoko kvalitetnih grla simentalske rase goveda.

"Predajem dnevno oko 250 litara mleka mlekari ,,Megle’’, cena je katastrofalna, 36 dinara je, a tom cenom niko od nas stočara u Srbiji nije zadovoljan pošto su skočile cene soje, kukuruza i mi radimo bez ikakvih prihoda, ni nulu ne pokrivamo. Realna cena mleka bi bila 50 dinara sa premijom od još deset dinara da bi mi mogli da se nekako uklopimo u toj proizvodnji. Sve više se farme gase, moja deca su završila škole i zaposlena su tako da dok sam ja živ da gasim sve ovo neću, boriću se do kraja dokle god budem mogao da radim", saopštio je Pantić.

Goranova grla se od 2015. godine takmiče na poljoprivrednim sajmovima i do sada je sa njima osvojio 18 pehara. Goran Pantić je i jedan od stalnih članova Udruženja odgajivača simentalske rase goveda Šumadija gde ostvaruje mnogobrojne pogodnosti.

"Dobro kvalitetno grlo prvo karakteriše genetika. Gledaju se leđa da budu prava, vime da bude vezano, noge pravilne znači te tri ključne tačke su bitne, a genetika je presudna. Ja semena isključivo koristim iz Velike Plane, iz njihovog centra i to su sve bikovi koji su uveženi, svaka doza semena je 6000 dinara i u svemu tome nam pomaže Udruženja Šumadija i ta semena dobijamo od njih, koliko ja doza uzmem toliko bude uplaćeno. Ima jedno godinu dana kako udruženje to radi i ja mislim da je Udruženje Šumadija trenutno jedno od najjačih udruženja u Srbiji, a to smo i dokazali i na republičkoj izložbi 2019. godine", dodao je on.

"Udruženje je nastalo pre svega da ljudi koji se bave proizvodnjom kravljeg mleka i mesa imaju siguran plasman, da mogu da prezentuju svoja grla na izložbama, da mogu da prodaju svoja grla i proizvode i to je uvek bio glavni cilj udruživanja. Kasnije je ovde u Kragujevcu osnovana i matična služba gde mi pokrivamo i veliki broj odgajivača sa selekcijom umatičenih grla, a naši članovi ali i oni koji to nisu ostvaruju preko udruženja i podsticaje od države. Mi smo kroz ovih 15 godina organizovali mnoga predavanja iz različitih oblasti od ishrane, veterine i svega ostalog gde su eminentni stručnjaci dolazili i na farmama naših odgajivača držali ta predavanja. Oni faktični imaju poklopljen ceo ciklus , od proizvodnje do plasmana i tu vide svoj interes da budu u ovom udruženju", rekao je Saša Kostić, direktor Udruženja odgajivača simentalske rase goveda Šumadija.

Udruženje odgajivača simentalske rase goveda Šumadija postoji u Kragujevcu od 2005. godine, ima 40 članova, a govedari kroz samo udruženje dnevno predaju i do četiri i po tone mleka. Udruženje je posebno ponosno na članove koji osvajaju šampionske pehare na sajmovima, te ih i na taj način podstiču da nastave svoju proizvodnju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.