Protest Zastavinih radnika

Izvor: S media, 27.Dec.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Zastavinih radnika

Više stotina radnika Zastava automobila odbacilo je na protestu u Kragujevcu predlog socijalnog programa Ministarstva ekonomije i predložilo svoju varijantu rešavanja statusa radnika.

Radnici su protestovali ispred ulaza u fabriku Fijat automobili Srbija. Sa skupa je Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja upućen predlog da 880 radnika koji odlukom Ministarstva treba da postanu tehnološki višak ne izgube posao, nego da ostanu u fabrici 18

meseci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
U tom periodu treba da budu prekvalifikovani za zanimanja koja su deficitarna i potrebna Fijatovim kooperantima.

Zaposleni koji odbiju prekvalifikaciju ili ponudjeni posao u obavezi su da se prijave za socijalni program.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava automobili Zoran Mihajlović rekao je novinarima da Vlada "ne baca uzalud 14 miliona evra za socijalni program, nego da te pare iskororisti za prekvalifikaciju Zastavinih radnika".

Dinkić: Neopravdani protesti u Zastavi (VIDEO)

"Radnici ne traže socijalni program nego posao, da niko ne bude otpušten, što je obećano 2008. godine", kazao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, radnici fabrike su obmanjivani dve godine da su oni ti koji će biti medju 1.400 novih radnika koje će Fijat uposliti u narednoj fazi.

On je ocenio da država nema toliko para da troši za socijalni program kao i da je mnogo manje para potrebno za prekvalifikaciju radnika.

Prema saznanjima sindikata fabrike, više od 1.100 radnika nije prošlo testiranje u Fijatu i biće proglašeno tehnološkim viškom, što je više od procene Ministarstva ekonomije da je reč o 826 zaposlenih.

"U fabrici Zastava automobili će svi radnici sem njih pedesetak biti proglašeni za tehnološki višak i to je fakticki njen kraj, iako ne može otići u stečaj pre 2012. godine da se deo dugova ne bi prelio i na FAS", rekao je Mihajlović.

On je najavio da će danas u 16.30 biti održan sastanak u Ministarstvu ekonomije da se "pokuša da se nešto od ovoga popravi".

"U suprotnom smo spremni na radikalne akcije", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobila.

Radnici Zastava automobila su za sutra u 11.00 najavili protest ispred skupštine grada.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Zastava dobila 500 mil. €

Izvor: B92, 27.Dec.2010

Kragujevac -- Višak zaposlenih u Zastava automobilima dobiće u proseku otpremnine od oko 8.000 evra, kaže Mlađan Dinkić i dodaje da država nikome ne može da garantuje posao...Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da nema mesta protestima sindikata i da će radnici...

Nastavak na B92...

Protest više stotina radnika Zastava automobila

Izvor: Capital.ba, 27.Dec.2010

KRAGUJEVAC, Više stotina radnika Zastava automobila odbacilo je na današnjem protestu u Kragujevcu prijedlog socijalnog programa Ministarstva ekonomije i predložilo svoju varijantu rješavanja statusa radnika. Radnici su sa protesta ispred ulaza u fabriku Fijat automobili Srbija predložili da 880...

Nastavak na Capital.ba...

Protestovalo više stotina radnika Zastava automobila

Izvor: NaDlanu.com, 27.Dec.2010

KRAGUJEVAC, 27. decembra 2010. (Beta) - Više stotina radnika Zastava automobila odbacilo je u ponedeljak na protestu u Kragujevcu predlog socijalnog programa Ministarstva ekonomije i predložilo svoju varijantu rešavanja statusa radnika. Radnici su protestovali ispred ulaza u fabriku Fijat automobili...

Nastavak na NaDlanu.com...

Protest radnika "Zastave"

Izvor: B92, 27.Dec.2010

Kragujevac -- Protestovalo više stotina radnika "Zastava automobila". Država mora da odbije nerazumne zahteve sindikata "Zastave", kaže ministar Mlađan Dinkić...Oko 500 radnika fabrike Zastava automobili okupilo se na javnoj sednici sindikata ispred kapije kompanije "Fijat automobili Srbija", ne...

Nastavak na B92...

Obuka jeftinija od otkaza

Izvor: Danas, 28.Dec.2010, 03:24

Nekoliko stotina radnika Zastavine Fabrike automobila protestovalo je juče kod ulaza Šest topola u kompaniji Fijat automobili Srbija protiv odluke Ministarstva ekonomije o gašenju te fabrike i upućivanju većine od oko 1.570 automobildžija (koje Fijat nije preuzeo) na evidenciju Nacionalne službe...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.