Protest radnika Zastave

Izvor: B92, 27.Dec.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Zastave"

Kragujevac -- Protestovalo više stotina radnika "Zastava automobila". Država mora da odbije nerazumne zahteve sindikata "Zastave", kaže ministar Mlađan Dinkić.

Oko 500 radnika fabrike Zastava automobili okupilo se na javnoj sednici sindikata ispred kapije kompanije "Fijat automobili Srbija", ne prihvatajući socijalni program.

Predstavnici sindikata najavili su da će Ministarstvu ekonomije predložiti plan po kome 880 radnika neće postati tehnološki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << višak, kao i da će radikalizovati proteste ukoliko taj predlog ne bude prihvaćen.

Sindikalno rukovodstvo najavilo je da će Ministarstvu ekonomije predložiti da radnici koji 4. januara treba da postanu tehnološki višak ostanu u radnom odnosu u "Zastavi automobili”.

Program sindikata predviđa da u narednih 18 meseci za njih bude organizovana prekvalifikacija za deficitarna zanimanja, dok bi zapošljavanje u kooperantskim firmama teklo sukcesivno.

Na javnoj sednici sindikata "Zastave automobili” okupilo se oko 500 radnika. Osim onih koji će, kako je najavljeno iz Ministarstva ekonomije, 4. januara postati tehnološki višak, javnoj sednici su prisustvovale i starije kolege koje ispunjavaju uslov za odlazak u penziju.

Predstavnici sindikata još jednom su se pozvali na protokol i njegov aneks koji su potpisani 2008. godine, a koji ovim radnicima garantuju zaposlenje u "Fijatu" ili kod kooperanata.

Zoran Mihajlović, predsednik sindikata "Zastave automobili" kaže da su ti dokumenti i osnov za predlog koji će uputiti Ministarstvu ekonomije.

Naredno okupljanje radnika zakazano je za sutra u 11 časova ispred Skupštine grada Kragujevca.

Dinkić: Nema mesta protestima

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja bilo je obmanuto, jer je 1.000 radnika koji nisu radili primalo punu platu, umesto dogovorenih 65 odsto, izjavio je ministar Mlađan Dinkić.

On je rekao da će radnici koji su višak u kragujevačkoj "Zastavi" dobiti otpremninu od 300 evra po godini - u proseku po oko 8.000 evra - i da nema mesta za proteste sindikata.

On je rekao da će posle Nove godine biti isplaćeni svi koji potpišu ugovor o socijalnom programu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.