Radnici „Zastave: Hoćemo posao

Izvor: Press, 27.Dec.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici „Zastave": Hoćemo posao

Više stotina radnika „Zastava automobila" odbacilo je juče na protestu predlog socijalnog programa Ministarstva ekonomije i predložilo svoju varijantu rešavanja problema. Sa skupa je upućen predlog da 880 radnika, koji odlukom Ministarstva treba da postanu tehnološki višak, ostanu u fabrici još 18 meseci, a da posle toga oni koji ne pređu da rade kod kooperanata prihvate socijalni program. Ministar Mlađan Dinkić ocenio je predloge >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kao nerealne i ponudio otpremnine od oko 8.000 evra.- Predložili smo da još 18 meseci radnici dobijaju po 20.000 dinara mesečno i idu na obuku za prekvalifikaciju, a da država uštedi oko 14 miliona evra. Kada dođu kooperanti, koga ne preuzmu, neka ode uz socijalni program - kaže Mihajlović.
On se poziva na protokol iz 2008. godine, u kome se kaže da nijedan radnik ne može da bude otpušten bez dogovora sa sindikatom. Mihajlović je juče pokazao i najnoviji protokol od prošle nedelje u kojem piše da je odluka o otpuštanju doneta nakon obaveštenja FAS-a o konačnom odabiru zaposlenih, posle čega je Ministarstvo ekonomije svoju odluku donelo „zbog smanjenog budžeta za subvencije u 2011. godini".
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, međutim, rekao je juče da su zahtevi radnika nerealni i da ministarstvo nikada nije bilo čvršće u svom stavu koji je iznelo.
- Radnici će dobiti otpremninu u proseku po oko 8.000 evra i nema mesta za proteste sindikata. Tih 800 ljudi dobiće i po 20.000 dinara mesečno u narednih 18 meseci za troškove obuke i prekvalifikacije. Otpremnina za radnike iznosiće 300 evra po godini staža. Ministarstvo ostaje još čvršće u stavu da ne možemo da izjednačimo rad sa neradom - jasan je bio juče Dinkić.
On je podsetio da su ljudi, koji nisu radili, dobijali mesečno 33.000 dinara, odnosno istu platu kao i oni koji su radili u „Fijatu" puno radno vreme. Dinkić je naglasio da je „Zastava" bila jedno od najviše subvencionisanih preduzeća, jer je u poslednjih 10 godina dobila 500 miliona evra pomoći, a poslednje godine subvencije za tu kompaniju, mesečno su iznosile oko 60 miliona dinara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.