RADNICI „ZASTAVE“: NEMA PREDAJE

Izvor: Kurir, 28.Dec.2010, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADNICI „ZASTAVE“: NEMA PREDAJE

KRAGUJEVAC - Zbog posla veka neki će ostati na ulici! Sindikat kragujevačke Fabrike automobila juče je održao javnu sednicu ispred ulaza u kompaniju „Fijat automobili Srbija“, a nekoliko stotina radnika poručilo je da se neće lako predati posle odluke poslovodstva da otpusti 800 zaposlenih koji nisu

KRAGUJEVAC - Zbog posla veka neki će ostati na ulici!

Sindikat kragujevačke Fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << automobila juče je održao javnu sednicu ispred ulaza u kompaniju „Fijat automobili Srbija“, a nekoliko stotina radnika poručilo je da se neće lako predati posle odluke poslovodstva da otpusti 800 zaposlenih koji nisu prošli „Fijatov“ test.

Niko od njih ne pristaje da bude proglašen za tehnološki višak, a svoja prava potražiće kod bivšeg kolege, gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića. Tvrde da će morati da ih ugoste za doček Nove godine, Božića i doček 2011. po julijanskom kalendaru u zgradi gradske uprave!

- Dođite u utorak, u 11 sati, sa porodicama na skup ispred gradske uprave. Ukoliko u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja ne prihvate naš predlog za rešavanje statusa 1.600 radnika „Zastave“ koji nisu dobili posao u FAS, ući ćemo u gradsku upravu! Biće nam lepo, toplo, tamo je okićeno, nabavićemo i neku muziku, pa ćemo proslaviti nastupajuće praznike - kazao je Zoran Mihajlović, predsednik sindikata „Zastave“.

Sindikat predlaže da se 14 miliona evra, koliko je država planirala za sprovođenje socijalnog programa u „Zastavi“, preusmeri u prekvalifikaciju radnika koji bi po završetku obuke mogli da dobiju posao u FAS ili u nekom od „Fijatovih“ kooperanata koji su najavili izgradnju pogona u Kragujevcu.

Radnici se bune što je država jednostrano prekršila protokol potpisan 2008. između Ministarstva ekonomije i sindikata, a kojim je predviđeno da radnici koji ne pređu odmah iz „Zastave“ u FAS dobiju posao kod nekog od kooperanata.

Dinkić: Radnicima po 8.000 evra

Ministar Dinkić izjavio je da će radnici koji su višak zaposlenih u kragujevačkoj „Zastavi“ dobiti otpremninu u proseku od po 8.000 evra i da nema mesta za proteste sindikata.

- Tih 800 ljudi koji nisu ispunili uslove „Fijata“ za zapošljavanje u novoj fabrici dobijaće i po 20.000 dinara mesečno u narednih 18 meseci za troškove obuke i prekvalifikacije. Otpremnina za radnike iznosiće 300 evra po godini staža, a posle Nove godine biće isplaćeni svi koji potpišu ugovor o socijalnom programu. Država ne može da garantuje svakom pojedincu da će da ga zaposli, već da će da obezbedi ponudu radnih mesta - najavio je Dinkić.

Rođački test

Zaposleni tvrde da su zapošljavanju u FAS i pored testa „kumovale rođačke i partijske veze“.

- Izigrali su nas: proglasili nas za tehnološki višak, a najviše boli što se pravdaju da smo nestručni, da nismo položili „Fijatove“ testove. Pa ja sam položio test, ne radim u FAS, a teraju me i iz „Zastave“. Znam i neke koji su na testu pali, ali su se zaposlili kod Italijana - kaže radnik Dragan Adamović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.