ZASTAVA: RADNICI NE PRIHVATAJU PREDLOG MINISTARSTVA

Izvor: Kurir, 27.Dec.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASTAVA: RADNICI NE PRIHVATAJU PREDLOG MINISTARSTVA

KRAGUJEVAC - Radnici fabrike "Zastava automobili" poručili su sa protesta ispred fabričkog kruga da ne prihvataju ponuđeni socijalni program Ministarstva ekonomije i najavili zauzimanje Skupštine grada. Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihailović je na javnoj sednici sindikata, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina radnika, kazao da ponuđeni socijalni program znači da će 1.600 radnika "Zastava automobila" od 4. januara ostati bez posla i da sindikat taj predlog ne prihvata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Samostalni sindikat, rekao je Mihailović, traži da radnici u narednih godinu i po dana ostanu u fabrici, kako bi u tom periodu našli posao kod "Fiatovih" kooperanata.

"Mi ne tražimo pare, ne tražimo socijalu, već posao i da radimo, onako kao nam je Vlada i obećala", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nije tačno da radnici koji treba da odu nisu položili "Fiatove" testove.

"Polovina radnika koji danas rade u fabrici "Fiat automobili" nije ni polagala testove, a polovina radnika od 1.600 u "Zastavi" položila ih je, a ne rade u srpsko-italijanskoj kompaniji", rekao je on.

Mihailović je rekao da će sindikat u popodnevnim satima imati pregovore sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, posle čega će doneti odluku o daljim sindikalnim aktivnostima. On je dodao da će radnici sutra u 11 sati održati konferenciju za novinare ispred kragujevačke skupštine, koju će, kako je rekao, zauzeti ukoliko ne budu zadovoljni pregovorima u Ministarstvu ekonomije.

Mihailović je ocenio da je predlog sindikata, kako je rekao "jeftiniji za državu", koja za socijalni program treba da izdvoji 14 miliona evra, jer radnici u narednih godinu dana imaju priliku da se prekvalifikuju kako bi našli posao u "Fijatu" ili kod kooperanata. Ministarstvo ekonomije je ponudilo socijalni program od 300 evra po godini staža, jer, kako se tvrdi, radnici "Zastave" nisu položili "Fijatove" testove.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.