Zajednica opština u okviru pokrajine

Izvor: RTS, 14.Feb.2013, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednica opština u okviru pokrajine

Srbija traži zajednicu srpskih opština na Kosmetu i to je težište politike u nastavku pregovora sa Prištinom. Sa tom odlukom državnog vrha, iz Beograda će za pet dana u Brisel i premijer i svi članovi pregovaračkog tima. To podrazumeva da bi Zajednici srpskih opština na Kosovu bile poverene nadležnosti u okviru Autonomne pokrajine Kosovo, pojašnjava savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Mediji ocenjuju da će sastanak koji sledi biti najteži do sada, za obe strane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Dileme više nema, Srbija traži zajednicu srpskih opština na Kosmetu i to je težište politike u nastavku pregovora sa Prištinom. Sa tom odlukom državnog vrha, iz Beograda će za pet dana u Brisel i premijer i svi članovi pregovaračkog tima. To podrazumeva da bi Zajednici srpskih opština na Kosovu bile poverene nadležnosti u okviru Autonomne pokrajine Kosovo - pojašnjavaju u kabinetu predsednika države. I Priština priprema svoj predlog, a mediji ocenjuju da će sastanak koji sledi biti najteži do sada, za obe strane.

Svi modaliteti zajednice srpskih opstina - razrađeni su i spremni. Sa njima će premijer u Brisel 19. februara. U Beogradu veruju da će tada biti pokrenuta sva kljucna pitanja u vezi sa predlogom Srbije. Ako bi se Priština složila sa formiranjem zajednice srpskih opština , bilo bi to zadovoljenje minimuma interesa obe strane- tumače u kabinetu predsednika.

Savetnik predsednika Marko Đurić objašnjava da bi kada bude postignuto rešenje, u Srbiji trebalo da bude usvojen Ustavni zakon kojim bi određene nadležnosti bile poverene Autonomnoj pokrajini u okviru toga, odnosno veći deo nadležnosti koje ona sada faktički vrši bez saglasnosti Srbije.

"Bila bi stvorena zajednica autonomnih opstina koja bi imala svoju skupštinu, izvršno veće, koja bi uticala na konkretan način na oblast unutrašnjih poslova, pravosuđa, na razne oblasti života koja su od vitalne važnosti za opstanak ne samo naše zajednice na Kosovu i Metohiji već i druge zajednice, i mi time garantujemo očuvanje naše ustavne pozicije, a Prištini ostavljamo prostor da sačuva svoju političku i pravnu fikciju o svom statusu koja nas ne obavezuje", rekao je Đurić.

I Priština će u Belgiju sa predlogom. Hašim Tači tvrdi, vrlo velikodušnim za Srbe. Suština je da će Kosovo prihvatiti strukture iz oblasti obrazovanja, zdravstva i javnih usluga koje deluju na severu pokrajine. Srbima će biti dozvoljeno da biraju svoje predstavnike, na izborima koje bi organizovao OEBS, ali sa ciljem da se postepeno integrišu.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je Tačijev predlog neprihvatljiv za Beograd.

"Drugim rečima, on pokušava da u jednom prelaznom periodu jednostavno ugasi te institucije a da se pozove na OEBS i organizuje nekakve izbore. To je pokušaj parcijalog rešenja. Beograd je definisao da neće prihvatiti nikakava parcijalna rešenja u smislu da ćemo prihvatiti samo nešto vezano za sever", rekao je Drecun.

Oštra reakcija Srba sa Kosmeta. Predstavnici sa severa poručuju da Tači nije ponudio ništa novo, već da nudi i manje od Ahtisarijevog plana, koji, podsećaju, Srbija nije prihvatila. Ističu da će čuvati i jačati svoje institucije. To od države očekuje i poslanik socijalista Zvonimir Stević koji živi na centralnom Kosovu.

"Nema gašenja institucija do izbora novih institucija odnosno do donošenja Ustavnog zakona o formiranja zajednice srpskih opština na prostoru Kosova i Metohije", kaže Stević.

Mediji spekulišu da će dvodnevni sastanak koji sledi biti teži od sve četiri prethodne runde razgovora i to zato što će se na dnevnom redu, osim oba predloga, naći i takozvane bezbednosne strukture Srbije na severu.

Da su pregovori težak proces, ocenila je pred Savetom bezbednosti UN i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Ipak, pohvalivši pregovarače, Eštonova je ocenila da razgovori daju rezultate.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Marković: Jedinstvo crkve, predsednika i Vlade Srbije

Izvor: Blic, 15.Feb.2013, 15:45

Prvi put za poslednjih deset godina postoji jedinstvo izmedju Srpske pravoslavne crkve, državnog vrha, predsednika Republike Srbije i Vlade Srbije, izjavio je danas lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma. .."Napravljen je dogovor oko glavnog tehničkog pitanja za Kosovo", izjavio je Marković...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.