Zajednica srpskih opština - težište politike

Izvor: RTS, 14.Feb.2013, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednica srpskih opština - težište politike

Zahtev za stvaranjem zajednica autonomnih opština na KiM biće težište državne politike u pregovorima Beograda i Prištine, kaže Marko Đurić. Bez priznanja nezavisnosti Kosova, mi stvaramo politički ambijent u kome možemo da kažemo da su obe strane zadovoljile minimum svojih interesa, a mi u potpunosti očuvali svoj ustavni poredak, ističe Đurić.

Na sastanku državnog vrha u Predsedništvu Srbije postignuto je apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Prištine, u koje Srbija ulazi "samopouzdano i sa jasnim ciljem", rekao je Marko Đurić, savetnik predsednika Republike. 

Prištini će biti predloženo formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, potvrdio je Đurić, gostujući u Dnevniku RTS-a. 

Govoreći o tome u kakvoj bi vezi bila zajednica srpskih opština sa Srbijom, Đurić je rekao  da su Rezolucija Narodne Skupštine i Platforma u tom smislu nedvosmisleni.

Đurić je objasnio da onog momenta kada bude postignuto rešenje u političkom dijalogu u Srbiji treba da bude usvojen ustavni zakon o sprovođenju Ustava kojim bi određene nadležnosti bile poverene autonomnoj pokrajini.

"U okviru toga, dakle u okviru te autonomne pokrajne kojoj bi bio poveren veći deo nadležnosti koji ona sada de fakto vrši bez naše saglasnosti, bila bi uspostavljena zajednica autonomnih opština koja bi imala svoju skupštinu, svoje izvršno veće koje bi na konkretan način uticalo na oblast unutrašnjih poslova, na oblast pravosuđa u prvoj i drugoj instanci, na razne druge oblasti života koje su od vitalniog značaja za opstanak ne samo naše zajednice na KiM", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, postoje i pripadnici drugih zajednica koji su zainteresovani za ovakav vid aranžmana u odnosima.

"Mi time sa jedne strane garantujemo očuvanje naše ustavno-pravne pozicije, a sa druge strane ostavljamo prostor Prištini da sačuva svoju političku i pravnu fikciju o svom trenutnom statusu koji nas ni na koji način ne obavezuje", rekao je Đurić.

"Bez bilo kakvog implicitnog ili eksplicitnog priznanja nezavosnosti Kosova, mi stvaramo funkcionalni politički ambijent u kome možemo da kažemo da su obe strane zadovoljile minimum svojih interesa, a mi u potpunosti očuvali svoj ustavni ustavni poredak. I što je mnogo važnije, dakle u jednoj teškoj situaciji, stvorili preduslov da naša zajednica na KiM jača i da našim predanim radom osiguramo da naše prisustvo na Kosovu bude trajnog karaktera", istakao je Đurić.

Vlada Srbije ima pun mandat da ove pregovore sprovede i ima pun mandat da zastupa stavove koji su izneti i u platformi i u rezoluciji koju je usvojila Skupština a koji, uveren je Đurić, omogućavaju dovoljan prostor za postizanje kompromisa.

Đurić kaže da svakog sastanka u Briselu stoji veliki rad stručnih vladinih tela, sastanak na kome se utvrđuju pravci državne politike samo je kruna ukupnih političkih aktivnosti i u Skupštini i u Vladi i u Kabinetu predsednika Republike.

U tom smislu, s obzirom na činjenicu da su se svi značajni politički akteri u zemlji dogovorili oko toga da zahtev za stvaranjem zajednica autonomnih opština na KiM bude težište državne politike po svim temama koje se otvaraju u Briselu nije bilo potrebe za preterano ekstenzivnom diskusijom o tome i svi modaliteti za pregovore već su razrađeni i spremni, rekao je Đurić.

Komentarišući mogućnost za dobijanje datuma za početak pregovora s EU, savetnik predsednika Srbije je naveo da je u prethodnih nekoliko meseci u Srbiji bilo suštinskih pomaka.  

"Mislim da možemo s punim pravom da kažemo da Srbija zahteva i očekuje da joj se pruži pozitivan signal u nastavku evropskih integracija. Zahtevamo i očekujemo dobijanje početka pregovora", rekao je Đurić.  
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Zajednica autonomnih opština na Kosovu - težište politike

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Feb.2013

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je u četvrtak da su se značajni politički akteri u Srbiji dogovorili da zahtev za stvaranje zajednica autonomnih opština na Kosovu bude težište državne politike u pregovorima Beograda i Prištine, odnosno u svim temama koje se pokreću u Briselu. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zajednica srpskih opština – težište politike

Izvor: RTS, 14.Feb.2013

Zahtev za stvaranjem zajednica autonomnih opština na KiM biće težište državne politike u pregovorima Beograda i Prištine, kaže Marko Đurić. Bez priznanja nezavisnosti Kosova, mi stvaramo politički ambijent u kome možemo da kažemo da su obe strane zadovoljile minimum svojih interesa, a mi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.