Vučić u kući Gavrila Principa: Uveren sam da srpski narod neće zaboraviti Principovo junačko delo

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u kući Gavrila Principa: Uveren sam da srpski narod neće zaboraviti Principovo junačko delo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se tokom posete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova upisao u knjigu sećanja i najavio da će Srbija uvek pomagati narod Grahova i tog kraja.

„Uveren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko delo Gavrila Principa“, napisao je Vučić.

Vučića, koji je u posetu rodnoj kući Gavrila Principa stigao sa srpskim članom Oredsedništva BiH Miloradom Dodikom, generalnim sekretarom predsjednika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije Nikolom Selakovićem, ministrom finansija Srbije Sinišom Malim i potpredsednikom SNSD-a Nikolom Špirićem, u Obljaju je dočekao delegat iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Duško Radun.

Predsednik Srbije posetio je i tročlanu porodicu Princip, koja živi pored kuće Gavrila Principa, a darivao je i decu iz porodice Čeko iz sela Obljaj.

Dodik i Vučić prisustvovaće večeras u Drvaru centralnoj akademiji pod nazivom “Krajino moja” u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995.

U objavi na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” navedeno je da je predsednik Vučić na tom mestu 1978. godine boravio sa bratom Andrejom.

Na Instagram nalogu su objavljena je i Vučićeva fotografije sa sinom Danilom.

Vučić: Srbija ceni aktivnosti Uneska na zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u razgovoru sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, da Srbija ceni aktivnosti te organizacije u zaštiti ugroženog srpskog istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu, jer je to nasleđe celog sveta.

Kako se navodi u saopštenju posle sastanka, Vučić je podržao napore Azule da sačuva temeljne vrednosti na kojima je zasnovan rad Uneska, kao i da spreči politizaciju te organizacije.

Oni su razgovarali o mogućnostima za sadržajniju saradnju a Vučić je podržao programe Unesko u svim oblastima koje ta organizacija pokriva, posebno u oblasti obrazovanja.

Sagovornicu su se saglasili da je važno sprečiti negativni uticaj modernih tehnologija na obrazovanje mladih generacija.

Obeležavanje oslobođenja Beograda prilika da se pokaže slobodarska tradicija Srba i Rusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom sastanka sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o organizaciji obeležavanja 75-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, da je to još jedna prilika da se istakne "slobodarska tradicija dvaju bratskih naroda".

"Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz večitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na te slavne dane", kazao je Vučić, a saopštio je njegov Kabinet.

Kako se u saopštenju navodi, sagovornici su izrazili očekivanje da proslavi u Beogradu prisustvuje visoki zvaničnik Rusije i s tim u vezi razgovarali o bilateralnim dokumentima, koji bi tom prilikom mogli da budu potpisani, a koji bi označili još jedan korak u širenju saradnje dveju zemalja.

Predsednik Srbije stigao u Drvar

Aleksandar Vučić stigao je u Drvar, gde će večeras biti održana centralna akademija "Dani sećanja", u pomen na sve srpske žrtve stradale u ratovima tokom 20. veka.

Svečanoj akademiji "Krajino moja", koja počije u 19 časova, prisustvovaće i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i ostali visoki zvaničnici RS.

Pokrovitelj manifestacije je Vlada Republike Srpske.

Povodom "Dana sećanja" otvorena je izložba "Opomena", posvećena stradanju Srba od 1991. do 1995. godine.

Planirano je da prethodno predsednik Srbije poseti dečiji vrtić "Majka hrabrost" i da se sastane sa načelnicima opština, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dodik i Vučić posetiće i rodnu kuću Gavrila Principa u Grahovu.

Ranije je otkazana inicijativa HDZ BiH da se 13. septembra u Drvaru obeleži, kako je navedeno, 24. godišnjica oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, odnosno godišnjica kada su Srbi 1995. godine zbog vojne akcije regularnih snaga Hrvatske i Armije BiH napustili ova područja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.