Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje crkve u Prištini - zatiranje srpske baštine

GRAČANICA -

Eparhija raško-prizrenska usprotivila se danas ideji uklanjanja ili pretvaranja nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini u "Memorijalni muzej kosovskih Albanaca", istakavši da to predstavlja otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji.

Eparhija je izrazila zabrinutost zbog, kako se navodi u saopštenju, "besomučne medijske kampanje ekstremnih kosovskih medija da se saborni hram Hrista Spasa u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pretvori u 'Memorijalni muzej kosovskih Albanaca' ili sasvim ukloni".

Ovakve ideje, koje su se mogle čuti na nedavnoj sednici senata kosovskog Univerziteta u Prištini, Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osuđuje kao pokušaj direktnog gaženja ne samo imovinskih prava SPC, koja je početkom devedesetih godina po zakonskoj proceduri dobila dozvolu za gradnju hrama u centru Prištine, već pre svega verskih prava i sloboda srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

"U vreme kada je u centru Prištine, nedaleko od mesta gde se uzdiže Spasiteljev hram, podignuta ogromna rimokatolička katedrala, a u planu je uskoro i podizanje, kako se nagoveštava, jedne od najvećih džamija na Balkanu, namera da se poruši ili obesveti nezavršeni Saborni hram Hrista Spasa u neposrednoj blizini Univerziteta, predstavlja otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji", smatraju u Eparhiji.

"Ovakve ideje, koje nažalost dolaze od pojedinih lica koja sebe smatraju akademskim građanima, neodoljivo podsećaju na ideologiju Enver Hodžine Albanije u kojoj su na stotine crkava i džamija pretvorene u razne memorijalne muzeje, bioskope, ili su potpuno porušene", dodaje se u saopštenju.

Eparhija navodi da je posebno "cinična i nemoralna ideja da se hram pretvori u Memorijalni muzej kosovskih Albanaca i to u gradu iz koga je proterano gotovo celokupno srpsko stanovništvo i u kome je od 40.000 predratnih Srba Prištevaca ostalo samo pedesetak starijih ljudi".

"Pozivi iz krugova kosovskog Univerziteta u Prištini na uništenje jedne hrišćanske crkve u centru grada, koja se godinama koristi kao deponija i javni nužnik, šalju u svet poruku otvorene netrpeljivosti i verske mržnje, koja je nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji dovela do sistematskog uništenja preko 150 srpskih pravoslavnih crkava i skrnavljenja na stotine hrišćanskih grobalja", navode iz Eparhije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: Od srpske crkve prave muzej

Izvor: B92, 02.Okt.2012

Gračanica -- Eparhija raško-prizrenska usprotivila se ideji uklanjanja ili pretvaranja nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini u "Memorijalni muzej kosovskih Albanaca"...Eparhija je istakla da to predstavlja otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na...

Nastavak na B92...

Eparhija protiv uklanjanja crkve u Prištini

Izvor: Studio B, 02.Okt.2012

Eparhija raško-prizrenska protiv je ideje uklanjanja ili pretvaranja nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini u "Memorijalni muzej kosovskih Albanaca", istakavši da to predstavlja diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine...Eparhija je izrazila zabrinutost zbog, kako se...

Nastavak na Studio B...

Hram u Prištini hoće da pretvore u Memorijalni muzej kosovskih Albanaca

Izvor: Blic, 02.Okt.2012

Eparhija raško-prizrenska usprotivila se danas ideji uklanjanja ili pretvaranja nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini u “Memorijalni muzej kosovskih Albanaca”, istakavši da to predstavlja otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji...Eparhija...

Nastavak na Blic...

Pretvaraju hram u Muzej albanca

Izvor: RTV Pink, 03.Okt.2012, 13:35

. . . Eparhija raško-prizrenska usprotivila se danas ideji uklanjanja ili pretvaranja nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini u Memorijalni muzej kosovskih Albanaca, istakavši da to predstavlja otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.