Šta propisuju sporazumi iz Brisela?

Izvor: RTS, 26.Avg.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta propisuju sporazumi iz Brisela?

U Briselu su večeras potpisani sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, koji će, kako je najavio premijer Aleksandar Vučić, biti obelodanjeni, a pojedini mediji su preneli delove i tumačenja tih sporazuma.
Kada je reč o sporazumu o ZSO navodi se da dogovor uklanja prepreke za uspostavljanje ZSO kao institucionalnog mehanizma koji predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << garanciju zašštite prava, i ekonomskog i sveukupnog jačanja srpskog naroda u južžnoj pokrajini, kao i da je "uklonjena mogućnost arbitražnog uticaja Prišštine na formiranje, postojanje ili ukidanje ZSO i time je odlučivanje o ovim pitanjima ostalo direktno u rukama srpskog naroda", prenosi Tanjug, ne navodeći na koje medije se poziva.
Navodi se i da je postavljen pouzdan okvir u kome će ZSO ostvarivati svoje zadatke i nadležžnosti, posebno one u oblastima zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja.
"ZSO će zastupati interese svih srpskih opšština i srpskog stanovnišštva KiM, ne samo na Kosovu već i u inostranstvu. ZSO će imati Skupšštinu koja će doneti Statut, usvajati sve njegove izmene i donositi sve neophodne administrativne odluke. ZSO će imati predsednika koji će predstavljati ZSO ne samo pred pokrajinskim institucijama već i u inostranstvu."
Prema tim navodima, Savet ZSO činiće 30 članova iz redova najistaknutijih političkih predstavnika srpskog naroda i SPC na KiM, a Veće će uz pomoć administracije Zajednice biti nadležžno za uspeššnu realizaciju svakodnevnih poslova.
Takođe, zaposleni u administraciji Zajednice užživaće status zaposlenih u drugim javnim institucijama, a Zajednica će biti izuzeta od oporezivanja i drugih sličnih nameta, kao i od naplate carina na dobra koja nabavlja u cilju svog funkcionisanja.
Priznato je pravo ZSO da se direktno finansira od strane Republike Srbije.
Kad je reč o sporazumu o telekomunikacijama, navodi se da će prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji KiM u oblasti fiksne i mobilne telefonije.
"Naši građani će moći da pozivaju brojeve na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivanja pozivnog broja, Republika Srbija će prišštinskoj strani ustupiti na koriššćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navođenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Međunarodne telekomunikacione unije", prenose mediji.
U sporazumu o mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaže se hitno postizanje reššenja o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima i dodaje da će za saobraćaj biti zatvorena i preuređena u peššačku zonu Ulica kralja Petra u severnom delu Kosovske Mitrovice.
"Dogovor će se sprovoditi po fazama, a 15. oktobra će se most kompletno zatvoriti i ograditi zbog pripreme građevinskih radova čija će realizacija otpočeti na proleće 2016. godine, a u proceni ispunjenosti bezbednosnih uslova za otvaranje mosta, ključnu ulogu će imati gradonačelnici Severne i Južžne Mitrovice".
Sporazumom o energetici dogovorena je primena Aranžmana o energetici, kojim se omogućava neometano funkcionisanje firmi u vlasništvu EPS-a na severu Kosova i Metohije.
"Ovim dogovorom ništa se ne menja za naše građane koji žive na severu Kosova i Metohije, osim što se stvaraju preduslovi za izvesniju situaciju u snabdevanju stanovnišštva električnom energijom."
Kako se navodi, biće formirane dve kompanije u vlasnišštvu EPS-a, od kojih bi se jedna bavila trgovinom, a druga snabdevanjem električnom energijom na teritoriji četiri srpske opšštine na severu KiM.
"Pitanje imovine ni na koji način nije predmet ovog aranžmana i vlasnišštvo EPS-a nad elektroenergetskom infrastrukturom i potencijalima se ne dovodi u pitanje. Ostaju sačuvana sva radna mesta našših radnika koji su zaposleni u energetskom sektoru na prostoru KiM" navode mediji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.