Srbi na severu Kosova: Još im samo popisivači fale

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jun.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na severu Kosova: Još im samo popisivači fale

Ne postoje politički, pravni, socijalni i bezbedonosni uslovi za održavanje popisa stanovnika na severu Kosova, poručili su politički predstavnici Srba na sastanku u Kosovskoj Mitrovici, na kome su prisustvovali ministri u kosovskoj vladi, zamenik premijera, poslanici i gradonačelnici svih deset opština sa srpskom većinom na KiM.

Oni smatraju da popis može da se održi samo u uslovima potpuno politički stabilnog i socijalno bezbednosnog okruženja.

- Ovi uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za Srbe nisu ispunjeni ni u kom aspektu, i ogromna većina Srba bi bojkotovala popis. Rezultati ne bi bili tačni, i što je najbitnije, oni ne bi mogli biti međunarodno prihvaćeni i verifikovani - navela je Srpska lista.

U saopštenju se ocenjuje da "popisi stanovništva prevazilaze okvire nacionalnih statističkih institucija i njihove podatke koriste za potrebe međunarodnog planiranja i razvoja i da je zato nužno da budu međunarodno verifikovani".

Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića, ističe da Srbi nemaju ni slobodu kretanja.

- I u tim uslovima kako da govorimo o popisu. Takođe, ni podaci sa popisa iz 2011. ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, iz više razloga. Jedan od njih je što zakon kaže da ne mogu da se popišu oni koji su raseljeni, iako im je mesto trajnog boravka na KiM, već smo oni koje popisivači nađu na licu mesta.Na kraju će ispasti da mi nemamo ljudi ovde - ističe za "Vesti" Jablanović.

Srbi na severu Kosova bojkotovali su kosovski popis 2011. godine. U svim opštinama odziv je bio manji od 20 procenata.

* Srbi sa severa Kosova izaći će na izbore

* Školstvo i zdravstvo pod kapu Kosova?

* Najoštrija osuda bombaškog napada na kuću Dragana Jablanovića

* Na Jablanoviću "vežbali državu"
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.